Ruotsin terroriuhkasta vieläkin niukasti tietoja – Yle kokosi vastaukset kuuteen kysymykseen

Turvallisuuspoliisi Säpo kertoi keskiviikkona, että epäilty terroristi oli pidätetty poissaolevana. Torstaina mies otettiin kiinni.

Ulkomaat
Kuvankaappaus ruotsalaisen Expressen-lehden verkkosivuilta.
Kuvankaappaus ruotsalaisen Expressen-lehden verkkosivuilta. Expressen

1. Kuka terroristiksi epäilty mies on?

Tiedot miehen nimestä, iästä ja alkuperästä ovat vaihdelleet. Ruotsin media kertoi alun perin, että miehen nimi olisi Mutar Muthanna Majid. Perjantaina miehen nimeksi (siirryt toiseen palveluun) on kerrottu Moder Mothama Magid (siirryt toiseen palveluun).

– En ole aivan varma, mikä tämän miehen henkilöllisyys on, tunnusti jutun syyttäjä Hans Ihrman sanomalehti Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun) perjantai-iltapäivänä.

Myöskään turvallisuuspoliisi Säpo ei ole varmistanut miehen henkilöllisyyttä. Mies on ilmeisesti syntynyt heinäkuussa 1993. Hän olisi siis 22–vuotias.

Sanomalehdet Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun) ovat haastatelleet miehen naapureita ja ystäviä Bolidenissä, ja nämä maalaavat hänestä kuvan tavallisena nuorena miehenä. Ystävät eivät usko Magidia terroristiksi.

Myöskään hänen Facebook-profiilinsa ei anna aihetta epäillä terrorikytköksiä, huomauttavat lehdet. Magid tykkää amerikkalaisista uutissivustoista, presidentti Barack Obamasta ja jalkapalloseura Real Madridista Facebookissa.

2. Mistä hän on kotoisin?

Sanomalehdet Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että mies olisi matkustanut Irakista Turkin ja Kreikan kautta Ruotsiin. Suurin osa Ruotsin mediasta tuntuu uskovan, että epäilty olisi kotoisin Irakista, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Tämänpäiväisten lehtitietojen mukaan mies olisi kertonut muille turvapaikanhakijoille olevansa kotoisin Bagdadista (siirryt toiseen palveluun) tai Mosulista (siirryt toiseen palveluun). Jotkin turvapaikanhakijat ovat olleet sitä mieltä, että tämä ei ole kuulostanut bagdadilaiselta.

Bolidenin muiden asukkaiden mukaan Magid on asunut siellä useita viikkoja, mahdollisesti kuukausia.

3. Mitä hän tekee Ruotsissa?

Moder Mothama Magidin on kerrottu hakeneen Ruotsista turvapaikkaa, mutta Ruotsin maahanmuuttovirasto tai Säpo ei ole vahvistanut tietoa.

Yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan hänellä olisi jokin yhteys Ruotsiin, mutta tätäkään tietoa ei ole vahvistettu.

Turvallisuuspoliisi Säpo toivoo lisävihjeitä miehen liikkeistä Ruotsissa. Se on saanut 1 800 vihjettä kahdessa päivässä.

4. Mitä epäillylle nyt tapahtuu?

Poliisi kuulusteli Magidin alustavasti torstai-iltana. Kuulustelun jälkeen hänet vangittiin. Hänet on vangittu "kohtalaisin perustein epäiltynä". Se on lievempi Ruotsin kahdesta epäilyasteesta.

Perjantaina Moder Mothama Magid on kuljetettu lentokoneella Tukholmaan, ja hänelle on nimetty yleinen puolustusasianajaja.

Kuulustelujen mahdollisista tuloksista ei ole kerrottu mitään. Turvallisuuspoliisi Säpo aloittaa hänen kuulustelunsa lauantaina.

5. Onko hän osa terroristisolua?

Magidin kerrotaan kuuluvan ääri-islamistiseen Isis-järjestöön (siirryt toiseen palveluun). Hänet otettiin kiinni pakolaisasunnosta Bolidenistä Västerbottenissa torstaina.

Ruotsin ylipoliisipäällikkö Dan Eliasson on vahvistanut, että Bolidenin tehoiskussa otettiin kiinni myös useita muita epäiltyjä henkilöitä, ja heitä on kuulusteltu. Hän ei halua kertoa, kuinka monta henkilöä on kuulusteltu. Hän myös korostaa, että heitä ei välttämättä epäillä mistään rikoksesta.

Poliisi on kuitenkin antanut etsintäkuulutuksia useammista terroristiepäillyistä. Ruotsin terroriuhkataso on yhä toiseksi korkein eli neljä.

6. Mihin epäilty terroristi aikoi iskeä?

Ruotsin tiedotusvälineet kertoivat aiemmin perjantaina, että Magid olisi suunnitellut terrori-iskua Tukholmaan. Myöhemmin Säpo (siirryt toiseen palveluun) tarkensi, että iskun valmisteluja oli tehty Tukholmassa.

Mahdollisen iskun kohteesta ei siis ole selvyyttä.