Lännen Media: Suomalaiset yliarvioivat maassa asuvien muslimien määrän

Lännen Median kyselyssä muslimien osuus Suomen väestöstä arvioitiin todellista osuutta kolme kertaa suuremmaksi. Tutkijoiden mukaan moni ajattelee muslimien määrän suureksi, nyt kun aiheeseen liittyvä julkisuus on suurta.

Kotimaa
Rukousnauha.
Henrietta Hassinen / Yle

Islaminuskoisia arvioidaan asuvan Suomessa selvästi todellista enemmän kuin heitä oikeasti on, ilmenee Lännen Median tekemästä kyselystä. Tuhannen vastaajan gallupissa muslimien määrän arvioitiin olevan 4,5 prosenttia väestöstä. Todellista määrää on mahdoton tietää tarkkaan, mutta Siirtolaisinstituutin arvion mukaan Suomessa on 70 000 muslimia, mikä on noin 1,3 prosenttia väestöstä.

Kyselyyn vastanneet arvioivat myös koko Euroopassa asuvien muslimien määrän todellista suuremmaksi. Tällä hetkellä Euroopan väestöstä arvioilta 5,8 prosenttia on islaminuskoisia, mutta gallupissa heitä uskottiin olevan jopa 15 prosenttia.

Lännen Median haastatteleman tutkijan mukaan moni saattaa yliarvoida muslimien määrän, nyt kun kiistelty aihe on julkisuudessa näkyvästi esillä.

Ulkomaalaisten määrä osattiin arvioida

Gallupiin vastanneet olivat sen sijaan hyvin lähellä totuutta arvioidessaan ulkomaan kansalaisten ja pakolaistaustaisten osuutta Suomen väestöstä. Tilastojen mukaan Suomessa asuu noin 220 000 ulkomaan kansalaista ja noin 65 000 pakolaistaustaista ihmistä. Gallupissa arviot olivat keskimäärin noin 240 000 ja 68 700. Näinkin osuvasta arviosta tutkija oli erittäin yllättynyt.

Kyselyssä naiset uskoivat sekä islaminuskoisten että ulkomaankansalaisten määrän keskimäärin suuremmaksi kuin miehet.

Lännen Median Taloustutkimuksella teettämän kyselyn virhemarginaali on 3 prosenttia kumpaankin suuntaan.