Sipilä: Rikos yhtä jäsenmaata kohtaan on rikos koko yhteisöä kohtaan

Sipilä puhui terrorismin uhasta keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä lauantaina.

politiikka
Pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä saapui keskustan puoluevaltuuston syyskokoukseen Mikkeliin lauantaina.
Pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä saapui keskustan puoluevaltuuston syyskokoukseen Mikkeliin lauantaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän mukaan EU:n turvatakuut eivät muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjaa. Sipilän mukaan kyse ei ole sotilasliitolle tyypillisistä turvatakuista.

Pääministeri Juha Sipilä pitää Ranskan avunpyyntöä terrori-iskun jälkeen osoituksena siitä, että terrorismi on jäsenmaiden yhteinen ongelma.

– Jäsenmaiden yhteinen rintama on tärkeä viesti myös terroristeille, että rikos yhtä jäsenmaata kohtaan on rikos koko yhteisöä vastaan.

Sipilä puhui terrorismin uhasta keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä lauantaina.

Sipilän mukaan terrorismia vastaan tarvitaan nyt todella syvää yhteistyötä kaikkien kesken.

– Tee itse, mitä toivoisit itsellesikin tehtävän, on hyvä moraalinen ohjenuora tässäkin, Sipilä sanoi.

Unionin jäsenmaat ovat Sipilän mukaan luonnollisempi yhteistyöjoukko terrorismin uhan alla kuin Nato. Sipilä perusteli tätä sillä, että unionin jäsenmailla on käytössään laaja keinovalikoima: diplomatia, talouspakotteet, poliisiyhteistyö ja tarvittaessa sotilaallinen yhteistyö.

Sipilä korosti, että unionin turvatakuut eivät muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjaa.

– Alleviivaan, että kyseessä ei ole sotilasliitolle tyypillinen turvatakuu. Tässä on kyse auttamisvelvollisuudesta, jossa auttaja arvioi kulloisessakin tilanteessa apunsa luonteen.

Sipilän mukaan olisi itsepetosta ajatella, että Suomi edistäisi omaa turvallisuuttaan parhaiten toimimalla yksin.

– Turvallisuutta ei rakenneta yksin. Eivät tämän maailman uhkat ja ongelmat noudata rajoja. Ne hoidetaan yhdessä, tai sitten epäonnistumme kukin erikseen.