Belgian pääministeri: Brysselissä konkreettinen riski Pariisin kaltaisista iskuista

Brysselin terroriuhkaluokitus nostettiin varhain lauantaina korkeimmalle, neljännelle tasolle.

Pariisin terrori-iskut
Belgian pääministeri Charles Michel tiedotustilaisuudessa Brysselissä lauantaina.
Belgian pääministeri Charles Michel tiedotustilaisuudessa Brysselissä lauantaina.Stephanie Lecocq / EPA

Päätös nostaa Brysselin terroriuhkaluokitus korkeimmalle tasolle perustuu konkreettiseen riskiin Pariisin iskujen kaltaisista terroriteoista, Belgian pääministeri Charles Michel sanoi lauantaina.

Michelin mukaan viranomaisilla on varsin täsmällistä tietoa riskistä hyökkäykseen, "jossa useat asein ja räjähtein varustautuneet ihmiset iskevät, ehkä jopa useissa paikoissa samaan aikaan".

Belgian kansallinen kriisikeskus kertoi aamuyöllä Brysselin uhkatason nostamisesta neljännelle eli korkeimmalle tasolle. Neljäs taso merkitsee "välitöntä ja vakavaa" terrori-iskun uhkaa.

Asukkaita on neuvottu välttämään paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi Brysselin kaikki metroasemat on suljettu terroriuhan takia ja kriisikeskus on kehottanut paikallisviranomaisia perumaan isoja yleisötapahtumia.

Pääministerin mukaan hallitus pitää sunnuntai-iltapäivänä kriisikokouksen, jossa terroriuhkaa arvioidaan uudestaan.

Ainakin yksi hyökkääjä yhä vapaana

Belgian syyttäjänvirasto ilmoitti lauantaina, että yhden pidätetyn terroristiepäillyn kotoa on löydetty aseita, mutta ei räjähteitä tai räjähdevyötä. Belgialaislehti La Dernière Heure (siirryt toiseen palveluun)kertoi aiemmin omien lähteidensä perusteella, että perjantai-illan ratsiassa olisi löydetty myös kemikaaleja ja räjähteitä.

Belgiassa kolme Pariisin iskujen jälkeen pidätettyä henkilöä on toistaiseksi pantu syytteeseen terrorismirikoksista.

Ainakin kaksi iskuissa kuolleista seitsemästä hyökkääjistä oli asunut Brysselin Molenbeekissä, samoin iskujen pääsuunnittelijaksi nimetty Abdelhamid Abaaoud, joka kuoli keskiviikkona poliisioperaatiossa Pariisin St Denis'ssä.

Poliisi etsii yhä belgialaista Salah Abdeslamia, jonka uskotaan osallistuneen Pariisin iskuihin ja päässeen pakenemaan Belgiaan.

Lähteet: AP, Reuters