Lapsilla on teetetty vaativia töitä puutteellisilla ohjeilla – "Jos tuli leviää, työnnä pää turpeeseen"

Perjantainen lapsen oikeuksien päivä innoitti pohtimaan paitsi lasten oikeuksia myös pienten ihmisten velvollisuuksia. Yle Etelä-Karjala keräsi yleisön kokemuksia lapsena vaaditusta tehtävistä.

Kotimaa
Kuvassa lapsi leipoo Marttaliiton Pikkukokki-kurssilla.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

– Vieläkin näen joskus unta, kuinka sitä Helmisen tuvan lattiaa pestiin, puuskahtaa Yle Etelä-Karjalan radiolähetykseen soittanut naiskuuntelija. Hän kertoo asuneensa lapsuutensa isossa maalaistalossa, jossa tuvan lattian peseminen oli yksi lasten velvollisuuksista.

– Eikä siinä riittänyt mikään lattian pyyhkiminen vaan kolmeen kertaan käytiin läpi jokainen kohta. Ensin kasteltiin, sitten hangattiin ja lopuksi kuivattiin.

Vaikka työhön ryhtyminen oli soittajalle vastenmielistä, muistelee hän lopputulosta hyvällä mielellä.

– Sitten kun lauantaisauna illalla lämpeni ja ehtookellot soivat järven takana, niin olihan se silloin hieno tunne.

Raskaita vastuita kapeilla harteilla

Kun Yle Etelä-Karjala keräsi yleisön kokemuksia lapsuuden kotitöistä, näkyy kertomuksissa elämäntavan muutos. Monissa entisajan tarinoissa perhe asui maalaistalossa ja lapsuuden velvollisuuksiin kuuluivat kaikki mahdolliset maatalon työt.

Yksi yleisimmistä lasten hommista vaikuttaa olleen lämmityspuiden kantaminen liiteristä uunin tai saunankiukaan viereen. Myös marjojen kerääminen mainitaan usein.

Toisilla lapsilla on ollut hyvin raskaita ja vaativia vastuita jo alle kouluikäisenä. Esimerkiksi talon lämmityksestä tai pikkusisaruksista yksin huolehtiminen on koettu ahdistavana.

– Joskus oli niin väsynyt, ettei pystynyt nukkumaan, kun työt pyöri mielessä koko ajan. Töihin piti tarttua 7-vuotiaana, kertoo eräs vastaaja.

– Raskaammat kotityöt, mitä meillä tehtiin (esimerkiksi puutöitä, heinätöitä) ei minulla teetetty, sillä minun katsottiin olevan liian taitamaton ja olisin saanut enemmän tuhoa kuin hyötyä aikaiseksi, kertoo 1990-luvun lapsi.

Kiitos luottamuksesta

Omakotitaloissa lapsia ei enää tarvittu ajamaan traktoria mutta monet muut talon työt lumen luonnista ruohonleikkuuseen tulevat kertomuksissa lueteltua.

Vaikka velvollisuuksien lista saattaa kuulostaa pitkältä, suurin osa kertojista korostaa olevansa kiitollinen töiden ohessa opituista taidoista.

– Näin jälkikäteen olen vain kiitollinen vanhemmilleni, kun joutui osallistumaan, kertoo 1950-luvun lapsi.

– Ei noita mitään nähnyt silleen velvollisuuksina, vaan ihan normaalina osana arkea leikin ja koulun välissä. Ihana tunne oli se, kun pienenä jo luotettiin aika paljon, että pystyy tekemään juttuja.

Muutos parempaan

Jos joku asia lasten velvollisuuksissa vuosien varrella muuttuu, niin toivottavasti ainakin suhtautuminen työturvallisuuteen. Eräs miessoittaja muistaa osallistuneensa 13-vuotiaana metsän kulottamiseen, jolloin paloaukeiden valvonta oli myös lasten vastuulla.

Vaativa tehtävä se olikin, sillä tuulen yllättäen kääntyessä palo saattoi lähteä leviämään aivan toiseen suuntaan kuin oli suunniteltu.

– Ainoa työturvallisuusohje kuului, että jos palo leviää teitä koti, kaivakaa pää turpeen sisälle. Siellä riittää happea hengitettäväksi, mies kuvaa lapsena saamaansa ohjetta.