Lennokkiharrastajaa sykähdyttää lajin vaikeus: "Koneen tuhoutuminen ei nollaa rakentamisen iloa"

Mikä saa ihmisen kasaamaan kuukausitolkulla lennokkia, pistämään siihen satoja tai tuhansia euroja, kun uurastuksen tulos voi rikkoutua yhdestä lentovirheestä? Alan harrastajan mukaan pikkutarkassa lajissa juuri onnistumisen ja tekemisen ilo. Edes koneen murskautuminen ei vie tyydytyksen tunnetta.

ilmiöt
Mies lennättää lennokkia.
Erkko Saviaro lennättää taitolennokkiaan Pietarsaaren valtakunnallisessa sisälennätystapahtumassa.Iina Kluukeri / Yle

Erkko Saviaro on rakentanut, lennättänyt ja kilpaillut erilaisissa taitolentokisoissa jo 34 vuotta. Hän hurahti lennokkeihin 11-vuotiaana. Aika ja paikkakin ovat vielä kirkkaana mielessä.

– Oulun Sokoksen alakerrassa oli myynnissä askartelutarvikkeita. Kaapin ovessa oli ilmoitus, että Rajakylän nuorisotalolla kokoontuu lennokkikerho. Sinne vei tie, eikä paluuta ollut, Saviaro muistelee.

Harrastus ei vaadi niinkään rahaa, mutta aikaa se nielee, kaiken liikenevän.

– Varsinkin keveät ja hentoiset taitolennokit ovat oma taiteenlajinsa. Niitä on vaikea lennättää ja hankala myös rakentaa.

Tarkan puurtamisen jälkeen lennokin ilmaannousun antamaa nautintoa ei korvaa juuri mikään.

– Hieno lentosuoritus antaa valtavan hyvät kiksit. Koko laji on upea yhdistelmä teknologisia haasteita, luovuutta ja lentosuorituksen kruunaa taiteellinen rytmitaju, sanailee Saviaro.

Vielä yksi haave odottaa

Teini-iässä laji imaisi Saviaron syövereihinsä. Taitoja oli syytäkin hioa.

– Sen ikäisenä lennätystaito oli hirveän huono. Kun koneen aamulla kokosi, niin illalla sitä sai jo korjata, naurahtaa Saviaro.

Taitolentokisoja Saviaro on kiertänyt ahkerasti. Pohjoismaisia mestaruuskisoja ja Euroopan kilpailuja on koluttu tiuhaan. Yhden SM-voiton mies on saavuttanut ulkolennokeissa.

Hieno lentosuoritus antaa valtavan hyvät kiksit.

Erkko Saviaro

Kun tuli perhettä, lajin harrastuminen hieman hiipui. Mutta osa perheestä on imenyt saman kipinän.

– Kuusihenkisesti perheestä neljä on ollut lajissa jollain tapaa mukana. Poika aikanaan vakavastikin, ennen kuin lentopallo vei. Kuopus Klara lennättää kumimoottorilennokkeja, ja vaimo kulkee mukana tapahtumissa.

Vielä yksi lennokkihaave odottaa Saviaron takaraivossa toteutumistaan.

– Suomen MM-joukkueeseen haluaisin vielä kuulua. Olin mukana Puolassa vuoden 2003 MM-kisoissa ja se oli huikea kokemus, summaa Saviaro.