1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä pommittaa Syyriaa Suomen lähialueeltakin – kuolleita jo toista tuhatta

Venäjän ilmavoimat ovat kiihdyttäneet pommituksia Syyriassa. Kuluneella viikolla niissä on käytetty myös kaukopommittajia, jotka ovat laukoneet uusia risteilyohjuksia.

Ulkomaat
Tupolev Tu-22 pudottaa pommilastinsa jossain Syyriassa.
Tupolev Tu-22 pudottaa pommilastinsa jossain Syyriassa.Venäjän puolustusministeriö

Venäjä on jopa kaksinkertaistanut pommituslennot Syyriaan alkuviikosta lähtien. Presidentti Vladimir Putin käski lisätä ilmaiskuja, kun vahvistui, että Siinailla pudonneen venäläisen matkustajakoneen oli tuhonnut pommi. Ääri-islamilainen Isis-järjestö ilmoittautui pommin asettajaksi.

Venäjä on käynyt ilmasotaa Syyriassa lokakuun alusta lähtien. Khmeimimin lentotukikohdassa Latakian lähellä on ollut noin 50 hävittäjä-, rynnäkkö- ja pommikonetta ja helikopteria. Tällä viikolla Khmeimimiin on tuotu kahdeksan Su-34 -pommittajaa ja kymmenkunta Su-27 -hävittäjää lisää.

Khmeimimin tukikohdasta on Venäjän armeijan mukaan tehty viime päivinä jopa sata pommituslentoa vuorokaudessa. Venäjän ilmavoimien tiedottaja Igor Klimov sanoi uutistoimisto Tassille, että taistelulentoja tehdään koko kalustolla ympäri vuorokauden.

Kaukopommittajat mukaan

Silmiinpistävää kuluneen viikon sotatoimissa on ollut Venäjän ilmavoimien kaukopommittajien tulo mukaan Isisin ja muiden ääri-islamilaisten järjestöjen vastaisiin iskuihin. Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina pommitukset olivat melko massiivisia.

Muualta Venäjältä siirrettiin Kaukasuksella sijaitsevaan Mozdokin lentotukikohtaan 12 Tupolev Tu-22M3 -pommittajaa. Ne tekivät yhteensä noin 60 pommituslentoa Syyriaan neljän vuorokauden aikana. Kohteet olivat Iisin tukialueilla Raqqassa ja Deir-ez-Zorissa itä-Syyriassa.

Perjantaina ilmoitettiin, että kyseinen lento-osasto oli tehtävänsä tehnyt, ja Tu-22M3 -koneet vedetty Mozdokista kotikentilleen.

Pommituslennot Syyriaan-kartta
Venäjän kaukopommittajien summittaiset reitit Syyriaan. Tu-95 -koneet ampuivat ohjuksensa Iranin yläpuolelta.Yle Uutisgrafiikka

Risteilyohjuksia ilmasta ja mereltä

Lisäksi Tupolev Tu-95 ja Tu-160 -kaukopommittajat, jotka lentävät ilmeisesti Engelsin tukikohdasta Saratovin läheltä Keski-Venäjältä, ovat ampuneet Syyriaan risteilyohjuksia. Niitä on laukaistu sekä Venäjän ilmatilasta että Iranin yltä.

Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan syyrialaismaaleihin ammuttiin tällä viikolla 101 risteilyohjusta. Paitsi lentokoneista, risteilyohjuksia on laukaistu sotalaivoilta Kaspianmereltä.

Laivat ampuvat ohjuksia.
Venäjän laivasto ampuu ristelyohjuksia Syyriaan Kaspian mereltä.Venäjän puolustusministeriö

Kuolasta Euroopan ympäri

Yksi pommituslento tehtiin perjantaina kahdella Tupolev Tu-160 -pommikoneella, jotka lähtivät Olenegorskin lentotukikohdasta Kuolan niemimaalta. Olenegorsk on noin 150 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Laaja karttakuva lennoista
Kahden Tu-160 -pommittajan reitti Kuolan niemimaalta kohti Syyriaa perjantaina 20.11.Yle Uutisgrafiikka

Koneet lensivät Skandinavian, Brittein saarten ja Länsi-Euroopan ympäri ja Gibraltarilta Välimerelle. Brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan Tu-160 -pari laukaisi risteilyohjuksensa Välimeren yllä Idlibin alueella oleviin kohteisiin Pohjois-Syyriaan.

Erikoisen lentoreitin tarkoituksena lienee ollut Venäjän halu osoittaa länsimaille, että se kykenee iskemään kaukanakin oleviin kohteisiin.

Iranin ja Irakin ilmatilassa

Kaukopommittajien ainoa mahdollisuus päästä lentämään Keski-Venäjältä Syyrian ylle on lentää Iranin ja Irakin yli. Turkki ei niitä ilmatilaansa päästä.

Iranin kanssa asia on hoidettu ilmeisen ystävällisessä hengessä. Sosiaalisessa mediassa on ollut nähtävissä videoita, joissa Iranin ilmavoimien Tomcat- ja Phantom-hävittäjät "saattavat" venäläispommittajia näiden vierellä.

Irakin ilmatilassa puuhaavat taas monen muunkin maan sotilaskoneet, esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ranskan. Törmäyksiä yritetään välttää. Yhdysvaltalaislähteen mukaan Venäjä on antanut ainakin kolme kertaa tällä viikolla ennakkoilmoituksen liikkeellä olevista kaukopommittajista tai risteilyohjuksista.

Täsmäaseita ja rautapommeja

Koko Syyrian-sotatoimiensa ajan Venäjä on johdonmukaisesti sanonut tekevänsä täsmäiskuja. Maaleja etsitään ja ilmaiskujen tuloksia seurataan satelliiteilla ja tiedustelulennokeilla.

Tämän viikon aikana Venäjä on laukaissut Syyriaan muun muassa uusimpia risteilyohjuksiaan, Kh 101-mallisia, joita kehutaan aiempia paljon tarkemmiksi. Yksi sellainen tosin löydettiin palasina pellolta, jonne se oli pudonnut jonkin vian vuoksi.

Joka tapauksessa tarkoituksena lienee sekä kokeilla että esitellä Venäjän uusimpia ilmasta-maahan -aseita.

Ohjusta nostetaan pommikoneeseen.
Risteilyohjusta ladataan Tupolev Tu-95 -pommittajaan.Venäjän puolustusministeriö

Mutta kuvissa on näkynyt myös, että Tu-22 -pommittajat suoltavat pommikuiluistaan perinteisiä ns. rautapommeja, joita ei voi ohjata pudottamisen jälkeen. Pommituksia on nähtävästi tehty myös pilvikaton päältä, joten erityisen tarkkoja ne tuskin ovat olleet.

Yli tuhat kuollut ilmaiskuissa

Alkuviikosta Venäjä kertoi pommittaneensa etupäässä Isisin komentokeskuksia ja muita sotilaallisia kohteita. Loppuviikosta ilmaiskut painotettiin Isisin tulonlähteeseen: öljylaitteistoihin ja öljyrekkoihin.

Tuhotuista kohteista on esitetty monenlaisia väitteitä, määrä liikkuu 800:sta ylöspäin.

Syyrian tilannetta Britanniasta seuraava Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että Venäjän ilmaiskuissa on lokakuun alusta saakka kuollut yli 1 300 ihmistä. Heistä yli 400 on siviilejä, vajaat 400 Isisin taistelijoita ja yli 500 muiden kapinallisryhmien taistelijoita.

Saman järjestön mukaan tämän viikon rajuissa pommituksissa Deir-ez-Zorin alueella kuoli yli 30 ihmistä. Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt väitteet pommitusten siviiliuhreista.

Lähteet: Tass, AP, Reuters

Lue seuraavaksi