1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsista turvapaikkaa hakevien määrä pudonnut huomattavasti

Ruotsi otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön viikko sitten torstaina.

Ulkomaat
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita Luulajan lentokentällä lentokoneen edustalla.
Euroopan unionin turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelmaan kuuluvat ensimmäiset Eritreasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat saapuivat Italiasta Ruotsin Luulajaan lentokoneella 9. lokakuuta 2015.Robert Nyholm / TT

Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt selvästi sen jälkeen, kun Ruotsi otti käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset.

Ruotsin maahanmuuttoviraston (siirryt toiseen palveluun) mukaan maahan saapuu nyt päivittäin noin 900 turvapaikanhakijaa. Ennen rajatarkastuksen käyttöönottoa määrä oli 1 500. Määrä on siis vähentynyt 40 prosentilla.

Maahanmuuttovirasto arvioi, että rajatarkastusten lisäksi turvapaikanhakijoiden määrään saattavat vaikuttaa huononevat sääolosuhteet. Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI (siirryt toiseen palveluun) varoittaa lumisateista Etelä-Ruotsia myöten.

Suurimmat turvapaikanhakijaryhmät viime viikon aikana ovat olleet afganistanilaiset, syyrialaiset ja irakilaiset. Ruotsiin tuli viikon aikana 9 500 turvapaikanhakijaa. Hakijoita on tänä vuonna ollut tähän mennessä yli 112 000.

Maahanmuuttovirasto varoitti torstaina (siirryt toiseen palveluun), ettei se kykene enää tarjoamaan majoitusta kaikille tulijoille. Se ilmoitti etsivänsä majapaikkoja ensisijaisesti lapsiperheille.

Ruotsi otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön viikko sitten torstaina. Rajatarkastuksia jatketaan ainakin joulukuun 11. päivään.

Korjaus 21.11. klo 18:25. Turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut 40 prosentilla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi