Hyppää sisältöön

85-vuotias Matti suree tyhjää maisemaa kotinsa vieressä – legendaarinen koski katosi yhdessä yössä

Mankalan kosket ovat aina olleet 85-vuotiaalle Matti Höltälle rakkaat. Niillä koskilla on myös kuvattu monia koskenlaskukohtauksia suomalaisiin elokuviin 1900-luvun alkupuolella. Hölttä jopa tuurasi yhdessä elokuvassa Tauno Paloa - mutta sitä ei kukaan tiedä.

**IITTI **Matti Hölttä, 85, on asunut koko ikänsä Mankalan koskien lähellä. Hänen perheensä eli isä, äiti ja seitsemän sisarusta muuttivat niiden rannalle "lauttamökkiin" 1937 Matin ollessa pikkupoika.

– Kävelin hevosen perässä tänne. Ei silloin tietä ollut, vain metsää. Vieläkin ihmettelen, miten me kaikki mahduimme siihen pikkuruiseen mökkiin.

Mankalan koskien pauhu syöpyi niiden partaalla pienestä pojasta asti liikkuneeseen mieheen. Hölttä muistaa tarkasti kuinka kosket katosivat, kun niitä kahlinnut voimalaitos nosti veden pintaa huomattavasti.

– Oli toukokuu. Veljen kanssa huuhdoimme kasvojamme kuohuissa. Seuraavana päivänä koskia ei ollut.

Veljen kanssa huuhdoimme kasvojamme kuohuissa. Seuraavana päivänä koskia ei ollut.

Matti Hölttä

Mankalan kosket olivat Iitissä Kymijoessa peräkkäin olleet viisi koskea: Harakkakoski, Mustakoski, Tolppakoski, Vähäkäyrä ja Isokäyrä.

Mankalan voimalaitos valmistui 1950-luvun alussa. Se nosti veden pintaa niin, että nyt koskien kohdalla virtaa tavallinen joki.

Tauno Palon sijaisena

Mankalan koskilla kuvattiin koskenlaskukohtaukset useaan suomalaiseen elokuvaan. Niitä olivat muun muassa Tukkijoella (1928), Laulu Tulipunaisesta kukasta (1938), Hornankoski (1949) ja näyttelijä Tauno Palon tähdittämät Koskenkylän laulu (1947) ja Rosvo Roope (1949).

Matti Hölttä oli seuraamassa Rosvo Roopen kuvauksia rannalla, kun kuuluisa näyttelijä istui viereen. 

– Tauno Palo sanoi minulle, että "souda sinä, ei siitä elokuvasta huomaa, kuka sitä venettä soutaa".

Tauno Palo sanoi minulle, että "souda sinä"

Matti Hölttä

Hölttä hyppäsi veneeseen. Kohtaus jäi valmiiseen elokuvaan. Matti oli tosin nähnyt Tauno Palon jo paria vuotta aiemmin Koskenkylän laulu -elokuvan kuvauksissa.

Siinä näyttelijälegenda joutui vaaratilanteeseen, kun hän jäi yksin koskiin karanneelle tukkilautalle. Palo kuitenkin onnistui pelastautumaan riippusillalle.

– Ajateltiin, että hän oli hengenvaarassa. Tarinan mukaan kymmenmetrinen tukkilautta hajosi palasiksi koskissa. Ei se oikeasti hajonnut. Palosta olisi tullut vielä isompi sankari, jos hän olisi laskenut koskien läpi yksin, sanoo tilannetta todistanut Hölttä.

Elänyt yksin yli kolmekymmentä vuotta

Matti Hölttä soutaa edelleen pitkiä matkoja Kymijoella. Ikäisekseen hän on fyysisesti hyvässä kunnossa, vaikka käsi välillä vaivaakin.

Hölttä asuu Iitissä Kumpulan tilalla, parin kilometrin päässä lapsuudenkodistaan.

– Olen elänyt yksin vuodesta 1982. Vaimoa minulla ei ole koskaan ollut.

Mies on saanut edellisenä päivänä tuttavaltaan savustettua lohta. Lähin kauppa on Nastolassa. Arki sujuu edelleen. 

Olen elänyt yksin vuodesta 1982. Vaimoa minulla ei ole koskaan ollut.

Matti Hölttä

1930-luvulta seitsemänvuotiaasta asti metsätöitä tehnyttä miestä kuitenkin harmittavat metsien avohakkuut.

– Kestää 50 vuotta ennen kuin siinä kasvaa mitään. Seuraavalle sukupolvelle ei jää mitään.

Kotitilan vieressä on ammottava aukko metsässä. Vuosikymmeniä aiemmin koski hävisi. Matti tietääkin lähellä asuneen miehen, joka ei kestänyt katsella muutosta.

– Lopulta hän muutti pois, sanoo Hölttä.

.
.