Hyppää sisältöön

Miksi Ruotsin terroristilla oli nimikyltti ovessa ja avoin Facebook-sivu? – Kritiikki Säpoa kohtaan kovenee

Turvallisuuspoliisi Säpo on edelleen vaitonainen epäillyn terroristin suhteen. Säpon tiedottajan mukaan pidätys perustuu "kokonaiskuvaan".

Kuvankaappaus ruotsalaisen Expressen-lehden verkkosivuilta. Kuva: Expressen

Miksi terroristiksi epäilty 22-vuotias Moder Mothama Magid ei piileskellyt, mikäli hän suunnitteli terrori-iskua Ruotsiin? Miksi hän asui asunnossa, jonka ovessa on hänen nimikylttinsä? Miksi hänen avoimelta Facebook-sivultaan ei löydy mitään viitteitä yhteyksistä terroristiryhmiin?

Ruotsin tunnetuimmalla terroristitutkijalla Magnus Norellilla on monia kysymyksiä turvallisuuspoliisi Säpon terroristiepäilyyn liittyen.

"Pitäisi välttää kiinnijäämistä"

Norell työskentelee Ruotsin puolustuskorkeakoulussa ja Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa. Hänestä on omituista, että epäilty terroristi asui Ruotsissa täysin avoimesti.

– Hän oli syy siihen, että Ruotsin terroriuhkatasoa korotettiin. Se on aika vakavaa ja merkitsee, että maahan kohdistuu vakava uhka. Silloin voisi ajatella, että uhkasta vastuussa oleva henkilö yrittäisi välttää kiinnijäämistä, huomauttaa Norell sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Silloin ei ehkä piiloudu pakolaisasuntoon ja laita nimikylttiään oveen. Hän ei ole lainkaan yrittänyt piileskellä.

Avoin Facebook-sivu

Moder Mothama Magid on Facebookissa, ja hänen sivunsa on avoin. Viikko sitten hän on julkaissut itsestään kuvan lumisessa Bolidenissä. Kuvaan liitetty hymiö kertoo hänen olevan viehättävässä paikassa.

Facebook-sivulla ei ole mitään, mikä viittaisi terroristiyhteyksiin tai Isis-sympatioihin. Facebook-sivu voi tietysti olla hämäystä.

– Ehdottomasti, se voi olla hämäystä. Mutta jos hän on yrittänyt sulautua joukkoon tehdäkseen terrori-iskun myöhemmin, niin on tyhmää jäädä kiinni sitä ennen. Se tässä kaivelee, sanoo Magnus Norell.

Hän myöntää kuitenkin, että avoimesti eläminen on fiksua silloin, kun epäillyllä terroristilla ei ole mitään syytä uskoa, että häntä etsitään. Moder Mothama Magid voi myös esiintyä väärän henkilöllisyyden ja passin turvin.

Säpo: Arvioimme kokonaiskuvaa

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on ollut hyvin vaitonainen terroristiepäillyn suhteen. Hänen nimeään, ikäänsä tai kansalaisuuttaan ei ole vahvistettu. Säpo kertoi kuitenkin terroriuhkatasoa nostaessaan, että sillä oli "konkreettista tietoa" uhkasta. Se viittaisi konkreettiseen iskusuunnitelmaan.

Säpon tiedottaja Sirpa Franzén on kommentoinut Säpon toimintaan kohdistunutta arvostelua omalla Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) lauantaina.

– Tiedustelutyöhön kuuluu paljon muuta kuin Facebook-profiili ja nimikyltti ovessa. Säpo/poliisi on arvioinut kokonaiskuvaa ja toiminut sen mukaan, huomauttaa Franzen.

Säpo on pitänyt ensimmäiset kuulustelut epäillyn terroristin kanssa tänään lauantaina, mutta niistä ei ole tihkunut tietoja julkisuuteen.

"Miksi Säpo tuli julkisuuteen?"

Useita terroristiepäiltyjä puolustanut asianajaja Thomas Olsson ihmettelee, miksi turvallisuuspoliisi Säpo päätti pitää lehdistötilaisuuden keskiviikkona ja kertoa, että se etsii epäiltyä terroristia Ruotsissa.

– Siten häntä varoitettiin etukäteen, että häntä etsitään. Säpolla oli mahdollisuus tehdä hienovaraisia tutkimuksia hänestä Facebookista, Maahanmuuttoviraston rekisteröintitiedoista ja jopa hänen asuntonsa oven nimikyltistä. Sitten hänet olisi voitu ottaa kiinni hienovaraisemmin, huomauttaa Olsson uutistoimisto TT:lle.

– Säpo otti uskomattoman ison riskin, eikä se ole selittänyt, miksi.

Terroristi napattiin päiväkävelyllä

Västerbottenissa ilmestyvä Norran-lehti (siirryt toiseen palveluun) on kertonut lauantaina, että Moder Mothama Magid otettiin kiinni kävelyllä. Hän oli kävelemässä toisen pakolaisasunnoissa asumisen henkilön kanssa Bolidenin kaduilla.

Säpo kertoi torstai-iltana vain, että kiinniotto tapahtui "jossakin päin Ruotsia". Säpo ja poliisi tekivät näyttävän ratsian pakolaisasuntolaan vasta pari tuntia sen jälkeen, kun epäilty terroristi oli otettu kiinni.