Sähköt saatu palautettua suurelle osalle – Reilut 15 000 taloutta yhä ilman sähköä

Vaikka korjaukset etenivät lauantaina päivän mittaan, uutta puustoa on kaatunut sähköjohdoille jatkuvasti puiden antaessa lumikuorman alla periksi. Lauantai-iltana muutamassa tunnissa 20 000 kotitaloudelta katkesi sähköt.

sää
Luminen maisema
Kangasalan Suinulassa oli lauantaiaamuna maa valkeana. Lunta oli tupruttanut useita kymmeniä senttejä illan ja yön aikana.

Suurin osa yön ja lauantaisen sähköverkkovioista on saatu korjattua. Sähkökatkosten määrä nousi alkuyön aikana pahimmillaan yli 70 000 kotitalouteen, mutta aamuneljän jälkeen suurin osa vioista on saatu korjattua. Aamukuudelta noin 15 000 taloutta oli vielä ilman sähköä.

Sähköverkkovikoja on ollut Hämeestä pohjoiseen aina Pohjois-Pohjanmaalle asti.

Esimerkiksi lauantaina täysin pimentyneeseen pieneen Juupajoen kuntaan Pirkanmaalla on yön aikana saatu sähköt useimmille asiakkaille.

Ongelmat sähköverkossa alkoivat perjantai-iltana. Sähköttömien kotitalouksien määrä pysyi koko lauantaipäivän lähes samana, noin 30 000:ssa, mutta kello 16:n jälkeen määrä lähti nousuun. Lauantai-iltana kello 21 jälkeen nousu kiihtyi ja muutamassa tunnissa 20 000 taloudelta katkesi sähköt.

Illalla kentältä tavoitetut korjausmiehet ennustivat tilanteen pahenevan, koska pakkanen oli kiristymässä korjausalueilla. Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla on alkuyöstä saatu uusia lumisateita, mitkä ovat entisestään hankaloittaneet tilannetta.

Elenia-sähköyhtiön viestintäjohtajan Heini Kuusela-Oppaan mukaan korjaustyöt etenevät hitaasti ja lauantaina tehtyjen helikopterilentotarkistusten perusteella runkoverkon vika-alueita on yli 250.

– Uutiset lennoilta olivat ikäviä erityisesti Pirkanmaalta, mutta myös Hämeestä ja Keski-Suomesta. Lumikuormat ovat painaneet laajoilla alueilla puita sähköverkoille, Kuusela-Opas sanoo.

Korjausaikatauluja on hänen mukaansa vaikeata arvioida. Asentajat olivat kertoneet kulkeneensa yön pimeinä tunteina yhtä johto-osuutta yhä uudestaan edestakaisin, aina kun he olivat päässeet toiseen päähän, työ oli pitänyt aloittaa alusta.

Luminen tiemaisema.
Lunta Keuruun Huhkojärvellä 21. marraskuutaHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

– Vaikka korjaukset ovat edenneet, uutta puustoa on kaatunut sähköjohdoille päivän mittaan jatkuvasti puiden antaessa lumikuorman alla periksi, Kuusela-Opas sanoo.

Ajantasainen sähkökatkotilanne (siirryt toiseen palveluun)