1. yle.fi
  2. Uutiset

Krimille julistettiin hätätila laajan sähkökatkon takia – Tass: Sähköpylväät räjäytettiin

Krimin niemimaa on edelleen riippuvainen Ukrainan toimittamasta sähköstä. Krimiläisten viranomaisten mukaan kaikkiin kaupunkeihin saadaan jo sähköä, mutta energiaa pitää säännöstellä.

Ulkomaat
sähköpylväs
Tatyana Zenkovich / EPA

Krimin niemimaalle on julistettu hätätila laajan sähkökatkon takia, Venäjän hätätilaministeriön Krimin osasto ilmoitti varhain sunnuntaina.

Hätätilaministeriön mukaan Ukrainan Krimille toimittama sähkövirta katkesi pian puolenyön jälkeen. Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi syyksi sen, että ukrainalaisaktivistit ovat räjäyttäneet tärkeät sähköpylväät.

Uutistoimistojen mukaan myös korkea-arvoinen ukrainalaispoliisi Ilja Kiva kirjoitti Facebook-sivullaan, että pylväät on räjäytetty.

Venäjän energiaministeriö ilmoitti, että kaksi Ukrainasta Krimille kulkevaa sähkölinjaa on vahingoittunut, muttei ottanut kantaa vahingon syyhyn.

Krimin viranomaiset kertoivat aamupäivällä Tassin mukaan, että kaikkiin niemimaan kaupunkeihin saadaan jo sähköä, mutta sitä on säännösteltävä. Energiaministeri Sergei Jegorovin mukaan Krim pystyy tällä hetkellä tuottamaan itse alle puolet tarvitsemastaan energiasta.

– Aamun enimmäiskulutus Krimin alueella on noin 800 megawattia tällaisen tämpötilan vallitessa. Meillä on 350 megawatin edestä omaa energiantuotantoa, ja 450 megawattia puuttuu, Jegorov sanoi Tassille.

Ukrainasta Krimille kulkevia pääenergialinjoja on yhteensä neljä, ja kahden pylväät räjäytettiin jo torstain ja perjantain välisenä yönä, Tass kertoi. Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Ukrenergo vahvisti tuolloin vahingon ja sanoi sen johtuvan räjähteistä tai kranaateista.

Venäjä miehitti Krimin keväällä 2014 ja liitti alueen itseensä kansanäänestyksellä, jota kansainvälinen yhteisö pitää laittomana.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi