Elenia: Tilanne on erittäin vakava

Elenian sähköttömiä asiakkaista on peräti 45 000. Tilanne on pahin samoilla alueilla kuin lauantaina, eli Pirkanmaalla ja siitä itään. Paikoin sähköt ovat jopa kokonaan poikki. Esimerkiksi Juupajoella sähköttä on koko kunta.

Kotimaa
sähköpylväs
Yle

Sähköverkkoyhtiö Elenian tilanne sähkökatkojen runteleman keskisen Suomen alueella on vakava. Sähköttömiä asiakkaita on nyt noin 45 000.

– Kyllä tilanne on erittäin vakava, aivan aidosti, kertoi Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas sunnuntaina aamulla.

Hänen arvionsa mukaan sähköjä ei saada palautettua ainakaan tämän päivän aikana.

– Tämän päivän aikana tämä ei tule kuntoon. Kuinka pitkälle alkuviikkoon asia sitten menee, siitä saadaan lisätietoa päivän mittaan.

Kuusela-Oppaan mukaan illan ja yön aikana on tullut koko ajan uusia sähkökatkoja lumisateen takia.

– Puut eivät kestä lumen painoa, viestintäjohtaja tiivistää ongelman.

Kuusela-Opas harmittelee myös sähkökatkokartan ongelmia. Sen mukaan sähköttömiä asiakkaita olisi vain noin 8 000.

Karttapalvelun vikaa selvitetään parhaillaan.

– Nyt on erittäin tärkeää, että tieto kulkee. Ihmiset ovat huolissaan, harmissaan, väsyneitä ja suuttuneina, viestintäjohtaja toteaa.

Helikopterit mukaan raivaustöihin

Pahin tilanne on tällä hetkellä Pirkanmaalla. Lisäksi ongelmia on Keski-Suomessa, laajemmin Hämeessä, osittain Pohjanmaalla ja myös Itä-Hämeessä.

– Ongelma on se, että lumen kaatamia puita on maastossa tuhansittain ja työskentelyolosuhyeet ovat haastavat. Päivä on juuri valkenemassa ja silloin tietysti työteho kasvaa, kun pimeys väistyy.

Tänään sunnuntaina on tarkoitus ottaa helikopterit mukaan myös raivaustöihin.

– Helikopterit voidaan varustaa sahalla tai lumenpudotuspaalulla. Se on huippuammattilaisten taitavaa työtä, mutta tuo kyllä huomattavasti työhön tehoa, kun saadaan helikopterit työhön sään salliessa.

Kuusela-Opas lupaa, että Elenia ottaa kaikki mahdolliset resurssit mukaan raivaustöiden jouduttamiseksi.

– Tässä vaiheessa otetaan kaikki mahdolliset resurssit käyttöön. Energia-alalla yhteistyö on hyvin tiivistä. Meillä on laaja urakoitsijaverkosto. Työvuorot ovat pyörineet perjantaista lähtien tauotta ja yhteydet naapuriyhtiöihin ovat olleet jatkuvasti käytössä, niin tämäkin savotta saadaan kuntoon.

– Mutta poikkeuksellisen vakavassa tilanteessa ollaan.

Kun sataisi vettä

Sähköyhtiön toiveena olisi tässä vaiheessa kunnon vesisade. Se saisi puihin tarttuneen lumen sulamaan ja putoamaan maahan.

Ennusteen mukaan kunnon lämpötiloja on kuitenkin luvassa vasta alkuviikolle.

– Mutta nyt ei tarvita yhtään enää lisää lunta.