Sähkövika haittaa yhä puhelinliikennettä – yli 50 000 asiakasta häiriön piirissä

Pitkään jatkuneet sähkökatkot haittaavat myös puhelinliikennettä. Sekä Elisalla että Soneralla on kummallakin alhaalla noin 250 tukiasemaa lähinnä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Myös DNA:n tukiasemista vajaat sata oli alhaalla sunnuntai-iltana.

Kotimaa
Luminen maisema
Yle

Myös matkapuhelinliikenne on vaikeutunut sähkökatkojen vuoksi, tilanne kuitenkin parantui jonkin verran sunnuntain aikana.

– Tilanne on ollut haasteellinen ja Pirkanmaa on valtakunnallisesti vaikein paikka, kertoo palveluhallintojohtaja Lasse Huttunen Elisalta.

Huonoin tilanne oli viime yönä, kun yhteensä noin 450 Elisan tukiasemaa oli alhaalla. Yhden tukiaseman alueella lasketaan olevan noin 100 asiakasta eli pahimmillaan tilanne on koskenut yli 40 000 asiakasta.

– Nyt alhaalla on noin 250 tukiasemaa eli tilanne parantui päivän mittaan. Arvioni mukaan noin 25 000 asiakasta olisi häiriön piirissä, Huttunen kertoi illalla.

Myös Sonera arvioi, että sillä oli pahimmillaan alhaalla lähes 400 tukiasemaa Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Hämeen alueilla. Iltaan mennessä kuitenkin tukiasemia oli alhaalla tiedottaja Mira Kettusen mukaan enää 250 eli ongelmat koskevat enimmillään 25 000 Soneran asiakasta.

DNA:n tekninen johtaja Tommi Olenius kertoi sunnuntai-iltana, että hänen edustamassaan yhtissä tukiasemia oli nurin noin 70 eli arviolta 7000 DNA asiakasta häiriö haittaa.

Kaikkien teleoperaattorien kaatuneet tukiasemat sijaitsevat haja-asutusalueella, jotan aivan tarkkoja määriä häiriöstä kärsivistä asiakkaista ei ole.

Hätäpuhelut pyritään turvaamaan

Vaikka matkapuhelinverkkot on varmistettu akuilla, ongelmia syntyy, kun sähkökatko kestää riittävän pitkään. Kun akkuvarmistuksesta loppuvat tehot, tukiasemat lakkaavat toimimasta.

Matkapuhelinoperaattorit tekevät tiiviistä yhteistyötä sähköverkkoyhtiön kanssa. Lasse Huttusen mukaan tilanne on kuitenkin edelleen hankala.

– En usko, että kaikkia ongelmia saadaan iltaan mennessä ratkottua, mutta kyllä tässä merkittävä parannus tämän päivän aikana saadaan. Töitä tehdään hartiavoimin, hän lupaa.

Matkapuhelinyhtiöt tekevät ongelmatilanteiden selvittämiseksi yhteistyötä. Osa kumossa olevista tukiasemista on yhtiöiden yhteisiä. Vaikeisiin paikkoihin voidaan periaatteessa tuoda myös siirrettäviä sähköaggregaatteja. Tommi Oleniuksen mukaan joitakin on jo ongalmapaikkoihin siirrettykin.

– Ja varmasti tuodaan vielä lisääkin, hän sanoo. Huttunen ohjeistaa vielä verkko-ongelmista kärsiviä siirtymään paikasta toiseen tai vaikka ulkotiloihin. Se auttaa usein asiaa.

– Pyrimme pitämään huolta eri operaattorien kanssa siitä, että hätäpuhelinliikenne pystytään turvaamaan, hän sanoo.

Hätätilanteita varten paloasemat on miehitetty, jos puhelimella ei saa yhteyttä hätänumeroon.