1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rankka lumisade aiheutti Elenialle yhtiön historian pahimmat vauriot – korjaukset kestävät jopa keskiviikkoon

Paikoillaan pysynyt sadealue aiheutti sähköyhtiö Elenialle historian pahimmat vauriot. Yhteistyö on nyt tiivistä kuntien, operaattoreiden ja pelastuslaitoksen kanssa. Pisimmillään sähköjä voi joutua haja-asutusalueilla odottamaan keskiviikkoon saakka. Kunnat toivovat asukkailtaan nyt naapuriapua.

Kuva: Elenia

Pirkanmaalla, Kesi-Suomessa ja Kanta-Hämeessä viikonloppuna paikoillaan pysynyt sadealue on aiheuttanut merkittävää haittaa erityisesti sähkönjakelulle. Pitkään jatkuneet katkokset ovat kuluttaneet loppuun myös matkapuhelinten tukiasemien vara-akut. Tilannetta kuvataan erittäin vakavaksi. Ilman sähköä on sunnuntai-iltapäivänä vielä 45 000 asiakasta.

Perjantaina alkavaan lumisateeseen sähköyhtiö Elenia osasi varautua. Lumisade jatkui kuitenkin yllättäen myös lauantaina, jolloin varsinaiset ongelmat alkoivat. Nyt Elenialla on käsissään tuhansia etsittäviä vikapaikkoja.

– Lumi on märkää ja painavaa, ja pieni pakkanen sateiden välissä sai lumen tarttumaan vanhan päälle. Puut ovat taipuneet johtojen päälle, ja jatkuva lumisade taivuttaa oksia uudelleen jo raivattujen linjojen päälle, kuvaa tilannetta Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

Maasto-olosuhteet ovat vaikeat. Lunta ei ole tarpeeksi moottorikelkoille, ja työtä tehdään jalan. Käytössä on myös neljä, sahalla varustettua helikopteria. Kaksi helikopteria on tulossa vielä lisää.

– Maastossa on nyt 300 ihmistä töissä, ja saamme lisättyä työvoimaa vielä 50 ihmisellä.

Lisäongelmia on aiheuttanut myös sähkövikakartan ongelmat, joiden takia yhtiön sivuilta ei voi toistaiseksi nähdä sähköverkon toiminnan ajantasaisia tietoja.

400 tukiasemaa pimeänä

Matkapuhelinoperaattorit Elisa, DNA ja Sonera tekevät nyt yhteistyötä tukiasemien saamikseksi takaisin käyttöön. Operaattorit käyttävät samoja tukiasemia ja teknisiä tiloja. Vikoja on Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

– Tukiasemia on alhaalla noin neljäsataa. Kun sähköt palaavat, alkavat myös tukiasemat toimia.

Käytämme yhteisiä aggregaatteja vaikeimpiin paikkoihin, kertoo Tommi Olenius DNA:lta.

Pirkanmaan Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mika Salmela sanoo, että suurin ongelma on ollut toimimattomat matkapuhelinyhteydet. Yhteyttä alueiden VPK:iin pidetään juuri matkapuhelinten avulla.

– Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa on sovittu nyt yhteistyöstä. Saamme heiltä käyttöömme satelliittipuhelimia.

Onnettomuuksilta on lumisadealueilla toistaiseksi vältytty, mutta pelastuslaitosta ovat työllistäneet esimerkiksi puiden raivaus. Töitä on niin paljon, että tehtäviä joudutaan priorisoidaan.

Kuntien viesti asukkailleen on nyt selvä. Vanhuksista ja kauempana asuvista naapureista on hyvä pitää huoli.

– Toivomme, että mahdollisimman moni kävisi naapurissa tarkastamassa, että kaikki on kunnossa, sanoo Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita.