Missä on Pariisin iskujen kahdeksas mies? Salah Abdeslam piileksii poliisia ja Isisiä

Pariisin terrori-iskuihin liitetty Salah Abdeslam on onnistunut välttelemään Euroopan viranomaisia jo yli viikon. Miestä etsii Belgian viranomaisten lisäksi ilmeisesti myös terroristijärjestö Isis.

Pariisin terrori-iskut
Salah Abdeslam
Salah AbdeslamBelgian poliisi

Pariisin terrori-iskuihin liitetty Salah Abdeslam on epäilemättä tällä hetkellä Euroopan etsityin mies. 26-vuotias belgialainen on onnistunut välttelemään viranomaisia jo toista viikkoa, vaikka hänestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Viranomaiset eivät ole, oletettavasti tutkinnan turvaamiseksi, tiedottaneet Abdeslamin etsintöjen edistymisestä.

Abdeslamin tiedetään olleen Pariisissa, kun terrori-iskut tehtiin. Viranomaiset ovat tunnistaneet Abdeslamin turvakamerakuvista. Hänen uskotaan ajaneen autoa, joka jätti kolme itsemurhaiskun tehnyttä miestä lähelle Stade de Francen stadionia.

Tämän jälkeen Abdeslam näyttää ajaneen joitakin kilometrejä etelään: terrori-iskujen tekijöihin yhdistetty auto löydettiin neljä päivää iskujen jälkeen Place Albert Kahnilta Pariisin 18. kaupunginosasta.

Osittain suojatielle hylätty auto viittaa siihen, että auto parkkeerattiin kiireessä.

Poliisi osittain suojatien päälle pysäköidyn auton luona.
Yoan Valat / EPA

Mikä oli Abdeslamin rooli?

Hylätystä autosta alkaa sarja toistaiseksi avoimia kysymyksiä. Oliko Abdeslamin tarkoitus tehdä erillinen terrori-isku? Pitikö hänen mennä Bataclan-teatterille, jossa yksi iskuista tehtiin? Vai oliko hänen tarkoitus palata kotikaupunkiinsa Brysseliin?

Terrori-iskun puolesta puhu Isisin lausunto. Pariisin iskujen jälkeen Isis ylisti kahdeksaa uskonveljeä, jotka tekivät iskut. Ranskan poliisin mukaan vain seitsemän osallistui iskuihin.

Lisäksi Isis sanoi lausunnossaan, että myös 18:teen kaupunginosaan olisi tehty terrori-isku. Iskua ei tehty, mutta Abdeslamiin yhdistetty auto löytyi kyseisestä kaupunginosasta.

Isisin lausunto viittaa Abdeslamin osallisuuteen, mutta totuutena lausuntoa ei voi pitää.

Jos Abdeslamin oli tarkoitus osallistua terrori-iskuihin, jokin meni ilmeisesti vikaan. Yhden tulkinnan mukaan Abdeslamin mahdollisesti käyttämä pommivyö ei toiminut. Toisen arvion mukaan Abdeslam kauhistui seuralaistensa tekoja ja luopui iskuaikeistaan. Tätä arviota on korostanut erityisesti Abdeslamin perhe.

Viranomaiset yrittävät selvittää, oliko Abdeslamin tehtävä vain huolehtia iskujen tekijöiden kuljetuksesta.

Varmaa on vain se, että Abdeslam ei ollut yksi Pariisin terrori-iskujen tekijöistä. Abdeslamin uskotaan soittaneen noin kahden aikaan yöllä kahdelle tuntemalleen miehelle Brysseliin ja pyysi näitä hakemaan hänet Pariisista.

Marokkolaistaustaiset miehet noutivat Abdeslamin aamuviideltä läheltä paikkaa, josta hylätty auto löydettiin. Abdeslamin soittoa on tulkittu niin, että alun perin terrori-iskujen tekijöillä ei ollut tarkoitustakaan palata matkaltaan.

Yhden arvion mukaan Abdeslam joutui paniikkiin iskujen jälkeen: Hän hylkäsi autonsa, odotti tunteja ennen soittoaan Brysseliin, jonne hän ajoi keskeistä moottoritietä pitkin.

Paluu Belgiaan

Paluumatka ei sujunut ongelmitta. Miehet pysäytettiin Cambraissa lähellä Belgian rajaa. Heidän henkilöllisyystodistuksensa tarkistettiin. Lauantaiaamuna Ranskan viranomaiset eivät olleet vielä selvittäneet Pariisin iskujen tekijöitä, joten miehet saivat jatkaa matkaansa.

Tämän jälkeen Abdeslam katosi. Hänen kuljettajiaan syytetään avunannosta terrorismiin.

Neljä sotilasta siviilien joukossa kadulla.
Bryssel lauantaina 21. marraskuuta.Stephanie Lecoqo / EPA

Miehet ovat kuvailleet, että Abdeslamilla oli yllään suuri takki. Miehet ovat sanoneet, että takin alla saattoi olla räjähdevyö. Tai jotakin sellaista.

He kuvailivat Abdeslamia hyvin kiihtyneeksi, aivan kuin hän olisi valmis räjäyttämään itsensä. Toisaalta he sanoivat Abdeslamin käyttäytyneen rauhallisesti aina, kun heidät pysäytettiin matkalla Brysseliin. Ranskan poliisi pysäytti kolmikon kolmesti.

Pakenee sekä viranomaisia että Isisiä

Abdeslamin veli uskoo, että Salah Abdeslam ei radikalisoitunut, vaan hänet manipuloitiin osallistumaan Pariisin terrori-iskuihin. Veli uskoo, että Salah Abdeslam piileskelee jossain Brysselin lähistöllä.

Mohamed Abdeslam puhuu mikrofoniin.
Terrori-iskusta epäillyn miehen veli Mohamed Abdeslam.Olivier Hoslet / EPA

Samaa sanovat kaksi Abdeslamin ystävää tv-kanava ABC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Nimettöminä pysyttelevät ystävät sanovat puhuneensa Abdeslamin kanssa Pariisin iskujen jälkeen.

Ystävien mukaan Abdeslam sanoi olevansa Brysselissä, mutta pyrkivänsä Syyriaan Isisin hallitsemille alueille. Lisäksi ystävät sanovat Abdeslamin kertoneen, että Isis tarkkailee häntä, koska hän ei tehnyt itsemurhaiskua.

On epäselvää, mihin Abdeslamin väite Isisin tarkkailusta perustuu ja mitä hän sillä tarkoittaa. Belgian viranomaiset ovat nostaneet Brysselin uhka-arvion korkeimmalle tasolle ja etsivät noin kymmentä henkilöä, jotka liittyvät Isisiin.

Abdeslam on yksi etsityistä. Varmaa on, että Isis ei halua hänen vuotavan viranomaisille järjestön toiminnasta.

Toisaalta on epäselvää, kuinka paljon Abdeslam on valehdellut ystävilleen, jotka suhtautuvat epäillen ainakin osaan miehen väitteistä.

Paljon on epäselvää Abdeslamin osallisuudesta Pariisin terrori-iskuihin. Toistaiseksi arvioita, epäilyjä ja teorioita on paljon, vahvistettuja tosiasioita vain niukasti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters