Hyppää sisältöön

Televisiosarjasta tuttu elokuvakylä rapistuu ja romahtelee – omakotitaloja tilalle

Kontiolahdella sijaitseva Karjalan Kunnailla -sarjasta tunnettu elokuvakylä on ollut tyhjillään jo vuosia. Alueelle kaavoitetaan pian omakotitaloja, jolloin viimeisetkin muistot leffamaailmasta katoavat.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Varuskunnan entinen asuntoalue ja tv-sarjasta tutun elokuvakylän rauniot uinuvat loskaisessa marraskuussa Höytiäisen rannalla Kontiolahdella.Karjalan Kunnailla-televisiosarjasta tunnettu Miikkulan kylä kulissitaloineen ja maan eturivin näyttelijöineen poistui tuotantokäytöstä jo vuonna 2010.

Kaava tulee milloin tulee.

Jukka Karttunen

Kunnan omistamat aliupseerikerhon ja upseerikerhonkin tilat ovat pitkälti tyhjillään. Toisessa niistä toimi elokuvakylää varten perustettu kahvio.

Nyt Kontiolahden kunta valmistelee elokuvakylää laajemmalle alueelle asemakaavaa, joka mahdollistaisi yli 70 omakotitalotontin rakentamisen. Kunnan lisäksi maanomistajina ovat SF-Kiinteistöt Oy, yksityiset tahot ja Metsähallitus.

Kaavaa odotetaan kuin kuuta nousevaa

Osittain romahtaneet elokuvakylän kulissitalot seisovat paikalla siihen saakka, kunnes kaava valmistuu, ja varsinainen rakentaminen alkaa. Myös varuskunnan entisen asuntola-alueen rakennukset ovat heikossa hapessa ja odottavat purkamista.

– Kaava tulee milloin tulee, naurahtaa odottamiseen tottunut SF-Kiinteistöjen toimitusjohtaja Jukka Karttunen.

Kunnasta toivotaan, että omakotialuetta päästäisiin rakentamaan jo syksyllä 2016 tai viimeistään vuonna 2017.

Kaavoitussuunnitelmia riittää lähialueella muutenkin, kuten entiselle varuskunta-alueelle ja ampumahiihtostadionin läheisyyteen. Esimerkiksi entisen Pohjois-Karjalan Prikaatin paikalle on mietitty vapaa-ajankeskusta ja loma-asutusta.
_
KORJATTU 23.11.2015 klo 11.45 elokuvakylän lopettamishetkeksi vuosi 2010._