1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarin jadekaivokset raiskaavat maisemaa ja tappavat ihmisiä – lauantain maanvyöryssä ehkä yli 200 uhria

Myanmarissa tuotetaan maailman hienointa jadea. Siitä hyötyy lähinnä etenkin entisen sotilashallituksen lähipiiri. Kansalaisille on jäänyt runneltu kotiseutu ja maanvyörymien toistuva uhka.

Ulkomaat
Ison kuopan laidoile kertyneet ihmiset seuraavat, miten kaivinkone kaivaa maata ruumiiden löytämiseksi.
Hpa Kantista maanvyörymän alla oli maanantaiaamuna Suomen aikaa vielä yli sata uhria.Zaw Moe Htet / EPA

Myanmarin suuren maanvyörymän jäljiltä Hpa Kantissa Kachinin maakunnassa on löydetty 113 kuolonuhria, ja yli sata ihmistä on yhä kateissa.

Maanvyöyrymäalueella on runsaasti jadekaivoksia. Vyörymä tapahtui 60 metriä korkealla maajätevuorella, joka on jadekaivosten yhteiskäytössä.

Aluksi viranomaiset sanoivat, että useimmat kuolonuhrit olivat nuoria miehiä, jotka olivat etsimässä jätteen seasta jadenkappaleita. Maanantaina tieto kuitenkin muuttui: aamuöisen maanvyörymän alle oli jäänyt yli 70 hökkeliä, joissa nukkui kaivostyöläisiä. Asukkien ja siten myös maamassan alle jääneiden tarkka määrä on epäselvä.

Jaden tuotto on suurta mutta päätyy harvoille

Naisen kädet, joilla lepää vihreästä jadesta tehty kaulanauha.
Kiinan keisariperheelle kuulunut jadekaulanauha myytiin joitakin vuosia sitten Sothebyn huutokaupassa parin miljoonan euron hintaan.Ym Yik / EPA

Myanmar tuottaa käytännössä kaiken maailman hienoimmasta jadeiitista. Suurimmat markkinat puolestaan ovat naapurimaassa Kiinassa, jossa jade tunnetaan "taivaankivenä".

Kachinin jadeteollisuus tuotti viime vuonna 29 miljardia euroa, arvioi Global Witness -järjestö, joka on perehtynyt luonnon ja sen raaka-aineista saatujen varojen käyttöön. Summa vastaa lähes puolta Myanmarin koko kansantuotteesta.

Myanmarin virallisesti ilmoittamat jadetulot viime vuodelta ovat vain kymmenesosan Global Witnessin arviosta. Asiantuntijat arvelevat että suurin osa hienoimmasta jadesta viedään pimeästi Kiinaan.

Kummitusmaisemassa vaanivat vaarat

Hpa Kant on Myanmarin jadeteollisuuden keskus, mutta asukkaille jadevauraus ei näy. Yhä useampien jadekaivosten rikki repimässä yhteisössä asunnot ovat pitkälti hökkeleitä, tiet kuraisia ja kuoppaisia ja sähkökatkokset tavallisia.

– Isojen yhtiöiden omistajia ovat entisten kenraalien perheitä tai kavereita tai huumeparoneja. He ryöstävät Hpa Kantista joka vuosi kymmeniä tai satoja miljoonia dollareita. Asukkaille jaden perintö on kummitusmaisena, jossa ihmisiä tuon tuosta hautautuu elävältä maanvyörymiin, sanoo Mike Davis Global Witnessistä.

Järjestö julkaisi kuukausi sitten laajan raportin (siirryt toiseen palveluun) Myanmarin jadeteollisuudesta ja sen salaisuuksista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi