Ilman sähköä saaristossa – "Paristoradiotakaan ei ole, että kuultaisiin uutisia"

Sähköjen katkeaminen on koetellut myös saariston asukkaita Vaasassa ja Maalahdessa. Petolahden saaristossa venematkan päässä vakituisesti asuvat Marita ja Bror-Erik Westerback ovat selviytyneet kaasugrillin ja kynttilöiden avulla.

Kotimaa
Tykkylumi.
Yle

Marita ja Bror-Erik Westerback ovat olleet ilman sähköä omakotitalossaan Maalahden saaristossa pahimmasta myräkästä lähtien.

– Sähköt menivät sunnuntaita vasten yöllä noin yhden aikoihin. Sen jälkeen on yritetty selviytyä eri tavoin, kertoo Marita Westerback.

Westerbackit asuvat parin kilometrin venematkan päässä mantereelta. Saaressa he ovat olleet sähköjen katkeamisen jälkeen kynttilänvalossa ja myös uutispimennossa, koska edes paristoradiota ei talosta löydy. Puhelimessa sentään on vielä virtaa joksikin aikaa.

– Elen Vaasan Sähkön miehet kävivät, mutta joutuivat sitten lähtemään pois, kun tuli pimeä.

Pakastimien sulaminen surettaa

Westerbackien talossa on avotakka, joten lämpöä on saatu puita polttamalla.

Eniten harmittaa tilanteessa se, että perheen kahden pakastimen sisältö alkaa olla mennyttä. Pakastin on tärkeä kodinkone, kun asutaan hankalien kauppamatkojen päässä.

Marita Westerback kertoo, että pakastimien sulamisesta huolimatta mieliala lumisessa saaristossa on yritetty säilyttää positiivisena.

– Olen kynttilähullu, joten niitä meillä riittää ja niitä on nyt poltettu. Ja kaivettiin varastosta kaasugrilli esille niin saatiin paistettua makkaraa.

Westerbackit toivovat, että tietoa tilanteesta tulisi nopeasti. Vaasan Sähköstä arvioidaan, että sähköt Maalahden saaristossa sekä Vaasan Gerbyn saaristossa saadaan palautettua maanantain aikana.