Riihimäen taidemuseo säilyy: kaupunginjohto ei ota edes museon lakkautusesitystä käsiteltäväkseen

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen vakuuttaa Yle Hämeelle, että kaupunginhallituksella ei ole suunnitelmaa taidemuseon sulkemiseksi. Riihimäen sivistyslautakunta päätti esittää viime viikolla, että Riihimäen taidemuseon kokoelmat siirretään Vantaalle varastoon. Keskiruokasen mukaan lautakunnan esitystä ei oteta laajemmin käsittelyyn.

Kotimaa
Mies ja nainen istuvat tuolilla ja katsovat tauluja
Miki Wallenius / Yle

Riihimäen taidemuseon lakkautushanke saa äkkilopun. Riihimäen kaupungin johto, kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja eivät ota edes koko museon lakkautusesitystä käsittelyynsä. Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen mukaan kaupunginhallituksessa eikä myöskään taloustoimikunnassa ole haettu säästöjä taidemuseon lakkauttamisesta.

– Se on yksittäisen lautakunnan ehdotus asiasta lausunnon muodossa, mutta sillä [lausunnolla] ei minkäänlaista laajempaa poliittista pohjaa ole ollut eikä ole nytkään. Eli taidemuseon lakkautus ei ole ollut eikä ole kaupunginhallituksen asialistoilla, vakuuttaa kaupunginjohtaja Keskiruokanen.

Sivistyslautakunnalta pyydettiin vain kantaa museoiden yhdistämiseen

Riihimäen sivistyslautakunta käsitteli viime viikolla kaupungin museoiden yhdistämiskysymystä. Tällöin ratkaisuksi tuli yllättäen esitys Riihimäen taidemuseon (siirryt toiseen palveluun) taulujen varastoimisesta Vantaalle.

Ajatuksen taidemuseon lakkauttamisesta esitti ensimmäisen kerran perussuomalaisten Jari Heikkinen sivistyslautakunnan kokouksessa jo 27. lokakuuta. Tuolloin asia jäi pöydälle Pentti Auvisen (sd.) esityksestä. Sivistyslautakunta käsitteli asiaa uudelleen 17. marraskuuta, jolloin Pentti Auvinen esitti Heikkisen kannattamana taidemuseon lakkauttamista. Lautakunta päätyikin Auvisen esityksen kannalle.

Se on yksittäisen lautakunnan ehdotus, mutta sillä ei ole minkäänlaista laajempaa poliittista pohjaa

Seppo Keskiruokanen

Keskiruokanen muistuttaa, että Riihimäen taidemuseon kokoelmiin liittyy myös tiettyjä ehtoja.

– Taustalla on myös Riihimäen kaupungin ja lahjoittajan Pertti ja Tanja Vähäjärven keskinäinen kahdenkeskinen sopimus: siellä on myös ehtoja asiaan liittyen. Tässä vaiheessa ei ole näkyvissä Riihimäellä, että taidemuseo lakkautettaisiin, vakuuttaa kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Keskiruokasen mukaan museoiden yhdistämisasia käsitellään kuitenkin aikanaan asianmukaisen valmistelun pohjalta kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa.

Päivitetty 26.11.2015 klo 10:03: Tarkennettu asian käsittelyä ja esityksen tekijää. 17.11.2015 pidetyssä kokouksessa taidemuseon lakkauttamista esitti Pentti Auvinen, ei Jari Heikkinen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.