Maailman suurin lääkeyhtiö syntymässä, taustalla Pfizerin halu vältellä veroja

Pfizer tunnetaan muun muassa potenssilääke Viagrasta ja Allergan ryppyjä tasoittavasta botoxista. Yhtiöt yhdistyvät ensi vuonna.

Ulkomaat
Lääkeyhtiö Pfizerin pääkonttori New Yorkissa.
Lääkeyhtiö Pfizerin pääkonttori New Yorkissa.Spencer Platt / AFP

Yhdysvaltalainen lääkealan suuryritys Pfizer ja sen kilpailija Allergan yhdistyvät yli 160 miljardilla dollarin eli runsaan 150 miljardin euron kaupalla, yhtiöt kertovat tänään maanantaina. Yritysten mukaan kauppa toteutuu ensi vuoden loppupuoliskolla.

Näin on syntymässä maailman suurin lääkeyritys, jonka vuosittainen myynti ylittää 60 miljardia dollaria eli 56 miljardia euroa.

Allerganin pääkonttori on nykyisin Irlannissa ja yhtiöiden odotuksissa on, että Irlanti on myös uuden yrityksen kotipaikka. Irlannissa yritysverotus on merkittävästi alempi, 12,5 prosenttia, kuin Yhdysvalloissa, jossa vero on 35 prosenttia.

Kauppa herättänee runsaasti keskustelua Yhdysvalloissa, joka valmistautuu ensi vuoden presidentinvaaleihin. Pfizer on vähentänyt verojen maksua Yhdysvaltoihin vuosien ajan myymällä patenttejaan ulkomaisille tytäryhtiöilleen.

Viime vuonna Pfizer yritti ostaa brittikilpailijansa Astra Zenecan. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt. Tuolloin Pfizer vakuutti pitävänsä pääkonttorin Yhdysvalloissa. Sillä oli kuitenkin suunnitelmia hyödyntää Britannian yritysverotusta.

_Muokattu klo 15.05: Yhtiöt vahvistavat kaupan syntyneen. Aiemmin jutussa viitattiin Wall Street Journalin lähteisiin. Lisäksi korjattu: Toisin kuin tekstissä aluksi luki, botox ei ole täyteaine, vaan hermomyrkky. _

Lähteet: Reuters, AFP, AP