Kuopiolaisten huumepoliisien virkarikosepäilyt pääosin nurin Aarnio-jutussa

Kahta Pohjois-Savon poliisilaitoksen poliisia epäiltiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kahta poliisia virkavelvollisuuden rikkomisesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti kuitenkin jättää pääosan syytteistä nostamatta ja vaatii vain jutun tutkinnanjohtajalle sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kotimaa
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei pääosin nosta syytteitä kuopiolaisille huumepoliiseille virkarikosepäilyistä ns. Aarnio-jutun Kuopio-haarassa. Kahta poliisia epäiltiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kahta poliisia virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jutussa oli kyse siitä, miksi eräs huumerikosepäily jäi tutkimatta alkuvuonna 2012. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske katsoo, että silloisen Pohjois-Savon poliisilaitoksen poliisit eivät rikkoneet virkavelvollisuuksiaan, kun he lopettivat kyseisen jutun tutkinnan.

Kalskeen ratkaisun perustelujen mukaan kuopiolaispoliiseilla oli rikoskomisario Jari Aarnion alaisen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta perusteltu syy olettaa, että asian tutkintaa jatketaan Helsingissä.

Kuopiolaiselle rikoskomiosariolle vaaditaan kuitenkin sakkorangaistusta

Taustalla oli rikosepäily, että neljä kuopiolaispoliisia olivat vaikuttaneet siihen, että Aarnion rikoskumppaniksi väitetyn, niin sanotun "Malmin naisen" epäillyt huumausainerikokset jäivät tutkimatta. Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja hänen alaistaan vastaan on nostettu asiassa syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii kuitenkin asiassa tutkinnanjohtajana toimineelle kuopiolaiselle rikoskomisariolle sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kalske katsoo, että kyseinen tutkinnanjohtaja antoi käräjäoikeudelle vääriä tietoja siitä, että telekuuntelun kohde olisi ollut tuntematon, vaikka henkilö oli poliisin tiedossa.

Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Haastehakemus toimitettiin Pohjois-Savon käräjäoikeuteen maanantaina.