1. yle.fi
  2. Uutiset

Tavaratalo kauppasi nukkeja tytöille ja autoja pojille – myyntitekstejä kritisoinut bloggaaja uhattiin raiskata

Emmi Nuorgam kritisoi blogissaan verkkokauppaa, jossa kuvailtiin seikkaperäisesti, mitkä lelut sopivat tytöille ja mitkä pojille. Anttila poisti nopeasti kohua herättäneet tekstit sivuiltaan. Blogikirjoitus herätti myös nettiraivon, jossa Nuorgamia uhattiin väkivallalla.

internet
Leluautoja leikkipaikalla
Enja Heikkilä / Yle

Anttilan verkkokaupan lelukuvauksista sai alkunsa massiivinen nettiraivo, jonka kohteeksi bloggaaja Emmi Nuorgam joutui. Tamperelainen Nuorgam kirjoitti blogiinsa viikonvaihteessa tekstin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kummasteli Anttilan nettisivujen lelukuvauksia.

Verkkokaupassa eri lelutuoteryhmien kuvauksissa selostettiin useaan kertaan, millaiset lelut sopivat tytöille ja mitkä taas pojille. Nuorgam siteeraa blogissaan Anttilan sivuja näin:

Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta. [--] Pojille suosittelemme kauko-ohjattavaa autoa tai uusinta Legopakkausta.

Usein vanhemmuudesta bloggaava Nuorgam sanoo, että hänestä on käsittämätöntä, että kaupallinen taho pyrkii määrittelemään, mitkä lelut on tarkoitettu millekin sukupuolelle.

– Verkkokauppa ohjasi räikeästi ihmisten ostokäyttäytymistä niin, että prinsessaleikit, nuket ja hoivaleikit ovat tytöille, ja jos etsii pojille leluja, niitä löytyy auto-osastolta. Ensireaktioni oli, että tämän on oltava jokin parodiasivusto. Vaikea kuvitella, että tällaisia markkinointikeinoja käytettäisiin vuonna 2015.

Anttilan sivut.
Näin Anttila markkinoi nukkeja sivuillaan vielä viime viikolla. Sittemmin luonnehdinnat lelujen soveltumisesta tytöille tai pojille on poistettu. Anttilan verkkosivut

Bloggaajan mielestä ei ole tavaratalon tehtävä kertoa, millaisista leikeistä tyttöjen tai poikien kuuluu olla kiinnostuneita.

Eihän keittiötarvikeosastollakaan myydä tarvikkeita vain naisille.

Emmi Nuorgam

– En siis kritisoi sitä, millä leluilla lapset itse haluavat leikkiä. Kritisoin sitä viestiä, että tyttöjen on haluttava leikkiä nukeilla ja hoivailla. Tässä ei jätetä omalle harkinnalle sijaa.

– Lähtökohta on erikoinen. Eihän keittiötarvikeosastollakaan myydä tarvikkeita vain naisille, bloggaaja vertaa.

Anttila perustelee tuotekuvauksia: löytyvät paremmin hakukoneesta

Nuorgamin blogilla on kymmeniätuhansia lukijoita. Teksti levisi viikonvaihteessa vauhdilla.

Myös Anttila reagoi somemylläkkään nopeasti ja poisti kritiikin kohteeksi joutuneet tekstit sivuiltaan.

Anttilan verkkosivut.
Anttila poisti leluryhmien kuvaukset sivuiltaan nopeasti blogitekstin ilmestymisen jälkeen. Anttilan verkkosivut

Anttilan markkinointi- ja verkkokauppajohtaja Outi Ellilä sanoo, ettei yritys halua leimautua.

– Meillä ei ole tarvetta tai halua korostaa sukupuolirooleja. Olemme pahoillamme, että olemme aiheuttaneet mielipahaa. Asiakkailta ei ole tullut palautetta, joten tästä ei varmaan koitunut suurta vahinkoa brändillemme.

Ellilän mukaan syy siihen, miksi leluja on kuvailtu verkkokaupassa, on yksinkertainen.

Tässä on ollut kyse markkinoinnista, eli on rikastettu tuotekuvauksia, jotta ne löytyvät paremmin hakukoneista.

Outi Ellilä

– Tässä on ollut kyse markkinoinnista, eli on rikastettu tuotekuvauksia, jotta ne löytyvät paremmin hakukoneista. Ihmiset hakevat netistä hakusanoilla tyttöjen lelu ja poikien lelu, tyttöjen barbie ja poikien auto.

Ellilän mukaan tekstit on laatinut ulkopuolinen kumppani. Lelutuoteryhmiin laaditaan jatkossa uudet kuvaukset, jotka Anttila aikoo katsoa tarkasti läpi ennen niiden julkaisua sivuilla.

Markkinointi- ja verkkokauppajohtaja huomauttaa, että kielenkäyttöön voisi kiinnittää huomiota laajemminkin.

– Jos syynäisi muita verkkokauppoja, sieltä löytyisi varmasti sata samanlaista tapausta.

Huorittelua ja väkivallalla uhkailua

Kaikki eivät suhtautuneet maltilla Emme Nuorgamin blogitekstiin aiheesta. Bloggaaja kertoo saaneensa kirjoituksestaan enemmän ja alatyylisempää palautetta (siirryt toiseen palveluun) kuin kertaakaan aiemmin blogiurallaan.

Hän on pitänyt blogia vuodesta 2008.

En tiedä, mihin hermoon kirjoitus osui, että siitä syntyi tällainen paskamyrsky.

Emmi Nuorgam

Sukupuolten tasa-arvo on monessa kansanliikkeessäkin mukana olevalle Nuorgamille tärkeä asia.

– Sain paljon asiallista palautetta, mutta myös hämmentävän paljon huorittelua ja ihmeellistä väkivallalla fantasiointia. Minua uhkailtiin raiskauksella ja muulla väkivallalla. On ilmiselvää, että uhkailemalla minut yritettiin hiljentää.

– Oudointa tässä on se, että kirjoitin leluista ja niiden markkinoinnista. En tiedä, mihin hermoon kirjoitus osui, että siitä syntyi tällainen paskamyrsky.

Nuorgam kertoo olevansa harmissaan ryöpytyksestä, jonka kohteeksi hän joutui nostettuaan lelumarkkinoinnissa käytettävän kielen esille.

– Toisaalta, jos yksittäisen tamperelaisen nobodyn kirjoitus saa aikaan muutoksen kansainvälisen yhtiön toiminnassa, elättelen toiveita, että se voi saada aikaan muutoksen myös yksittäisen ihmisen ajattelussa. Aion siis kirjoittaa blogia jatkossakin.

Lue seuraavaksi