Kissa ei pidä muutoksista – kirjahyllyn siirtäminenkin voi aiheuttaa kriisin

Kissa voi kaivata sulattelua, mikäli kotiin tulee uusi ihminen, eläin tai jopa huonekalu. Yhtä lailla hermoja saattaa alkaa raastaa, jos omistaja on yhtäkkiä paljon poissa kotoa. Kissaa voi hyvällä syyllä kutsua muutosvastarintaiseksi.

Kotimaa
Lähikuvassa seisova kissa.
Juha Kemppainen / Yle

Eroahdistus yhdistetään usein laumaansa vahvasti kiintyviin koiriin. Kissanhoidon käsikirjan kirjoittanut ja eläintenhoitajia kouluttava Päivi Ylikorpi toteaa, että laumakeskeisyys ei ole kissan elintavoissa ja sosiaalisuudessa yhtä merkittävää. Kuitenkin myös kissat voivat ahdistua omistajan poissaolosta ja yksinäisyydestä.

– Kissa kiintyy kaikkeen tuttuun ja turvalliseen. Useimmat kissat eivät pidä muutoksista, vaan kokevat ne enemmän tai vähemmän hermostuttavina. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi se, että paljon kotona aikaa kissan kanssa viettänyt omistaja palaa esimerkiksi työelämään.

Ylikorpi ei kuitenkaan käyttäisi kissojen kohdalla termiä eroahdistus.

– Muutosahdistus voisi olla sopivampi. Kissa reagoi muutoksiin helposti stressaantumalla ja ahdistumalla. Muutos voi olla juuri se, että kissa joutuu olemaan erossa yhteisöstä, johon se on tottunut.

Samantapaista ahdistusta voi aiheuttaa taloon tullut uusi ihminen, eläin tai jopa huonekalu.

Kissa ei osoita mieltään, ei tässä eikä muissa tilanteissa.

Päivi Ylikorpi

– Herkälle kissalle jo huonejärjestyksen muuttaminen voi aiheuttaa kriisin, Ylikorpi antaa esimerkin.

Ylikorven mukaan kissalla on elinympäristöstään hyvin tarkka kuva, ja se pitää pysyvää elinpiiriä sekä yhteisöä turvallisena.

"Kissa ei osoita mieltään"

Eläinlääkäri Petri Backlund kertoo, että eroahdistus on yksi yleisin koiran käytösongelmista. Se saattaa ilmetä haukkumisena, ulvomisena, virtsaamisena ja ulostamisena. Kissalla ahdistus aiheuttaa erityisesti merkkaamista.

– On aika tavallista, että muutoksesta stressaantunut kissa merkkaa ympäristöään virtsalla. Se on lajityypillistä käyttäytymistä, mikä on omiaan laskemaan stressitasoa ja luomaan turvallisuuden tunnetta, Ylikorpi sanoo.

Tämä käytös tulkitaan usein viestiksi omistajalle. Yksin kotiin jätetty kissa ei kuitenkaan tietoisesti hae huomiota tekemällä tihutöitä.

– Ei kissa pysty ajattelemaan tällaisia ajatuskuvioita. Kissa ei osoita mieltään, ei tässä eikä muissa tilanteissa.

Miksi merkkaaminen sitten tuo kissalle turvallisuuden tunnetta ja rauhoittaa?

– On hyvin tavallista, että kissa merkkaa virtsalla reviirinsä uloimpia osia, jos se pääsee ulkoilemaan vapaasti. Näin se viestii alueen muille kissoille olemassaolostaan, ja kissat pystyvät virtsamerkkien avulla muun muassa välttämään kohtaamisia toistensa kanssa. Luultavasti omat virtsamerkit myös lisäävät kissan omaa turvallisuudentunnetta. Jos kissa kokee jonkin asian uhkaavana, se alkaa tehostaa reviiriään suojaavaa merkintää.

Kissakaverista ei ole aina apua

Muutokset ovat osa elämää, vaikka kissa niitä viimeiseen asti välttelisi. Ylikorven mukaan tärkeää on, ettei isoja muutoksia tulisi yhtä aikaa. Uuteen tilanteeseen on mahdollisuuksien mukaan edettävä askel kerrallaan.

– Jos esimerkiksi on palaamassa työelämään, kannattaa kissa totuttaa ensin pienempiin poissaoloihin ja siihen, että poissaolosta seuraa jotakin erityisen mukavaa – esimerkiksi leikkihetki tai seurustelua.

Tarvittaessa omistaja voi kysyä, voisiko joku käydä alussa tervehtimässä kissaa työpäivän aikana. Kissalle tulee myös järjestää runsaasti virikkeitä.

Kissakaveri voi puolestaan auttaa silloin, jos lajitoverit ovat tulleet aiemmin tutuiksi. Vanhalle ja muihin kissoihin tottumattomalle uusi tulokas on yksistään jo iso stressin aiheuttaja.

– Juuri silloin, kun omistaja alkaa olla enemmän poissa kotoa, ei kannata hankkia uutta eläintä. Siinä on jo kaksi isoa muutosta, ja takuuvarmasti jonkinlaisia ongelmia on luvassa, Ylikorpi sanoo.