Konkarirokkarit: Suomalainen musiikki on kuin säilykepurkista – räpistäkin on tullut iskelmää

Suomalaisen rockin edelläkävijöihin 1970-luvulla kuuluneet Dave Lindholm, Ile Kallio ja Sleepy Sleepersin Mato Valtonen jatkavat uuden musiikin tekemistä. Kallion mielestä musiikin arvostus on vuosien varrella vähentynyt, sillä musiikkia tuotetaan nykyisin niin paljon.

kulttuuri
Mato Valtonen ja Dave Lindholm
Mato Valtonen ja Dave Lindholm katselevat vanhaa tuotantoaan, jonka pariin he palaavat nykyisin hyvin harvoin.Yle

Ile Kallio juhli 40 vuotta kestänyttä muusikon uraansa Helsingin Kulttuuritalolla. Paikka on hänelle tärkeä, sillä siellä hän näki jo teininä uraansa vaikuttaneita esiintyjiä kuten Fleetwood Macin ja Led Zeppelinin.

– Mä sain kasvaa täällä talossa musan kanssa. Tämä oli erittäin merkittävä paikka mulle.

Ile Kallio
Ile Kallio soittaa kitaraa Helsingin Kulttuuritalolla, jossa hän kävi teininä katsomassa lukuisia maailmanluokan esiintyjiä.Yle

Kallio kuului 70-luvulla Hurriganesin alkuperäiseen kokoonpanoon kitaristina. Hän laskee varsinaisen muusikon uransa alkaneen vuonna 1975, kun hän liittyi takaisin bändiin.

– Se oli hieno onni olla moisessa bändissä mukana. Bändi kuitenkin perusti itsetietoisen ja vahvan imagon suomalaiseen rockmusiikkiin.

70-luvulla oli rähinää

Niin ikään 70-luvulla uransa aloittaneet Dave Lindholm ja Sleepy Sleepersin Mato Valtonen pläräilevät vanhaa tuotantoaan vinyylilevyinä Ylen levystössä. Kumpikin palaa enää harvoin vanhojen nauhoitusten pariin.

– Joskus joku tulee keikalla pyytämään nimmaria vinyylilevyyn. Silloin näitä näkee, kertoo Valtonen.

Valtonen on ollut mukana kirjoittamassa äskettäin julkaistua kirjaa Kun Suomi-rock puri ja löi, jossa muistellaan 70-luvun kapinarockia_._

– Koko 70-luku oli hyvin iso murros suomalaisessa musiikissa. Tuli ihan toisenlaista tapaa tehdä asioita. Suomessa syntyi ihan oma genrensä. Oli tätä rähinää. Sitähän ei ollut monessa maassa. Oli Amerikka, Englanti ja Suomi, joissa oli räväkämpiä bändejä. Ne omalla tavallaan muuttivat yhteiskuntaa aika paljon ja rikkoivat tabuja.

Mato Valtonen
Mato Valtonen Yle

Mato Valtonen kehuu vieressä istuvaa Dave Lindholmia siitä, että hän osoitti tuolloin teksteillään, kuinka suomen kieltä voi käsitellä uudella tavalla.

– Ei niitä silloin ajatellut liiemmälti. Sitä vain teki. Ei ainakaan voinut ajatella, että joku kuuntelisi niitä vielä tänä päivänä, Lindholm kuittaa.

"Pitäisi olla muutakin kuin rakkaudesta rallattamista"

Dave Lindholm on julkaissut musiikkia tasaiseen tahtiin, joista uusin levy Ajaton on ajoissa ilmestyi marraskuun alussa. Sleepy Sleepers on puolestaan julkaissut uutta materiaalia ensimmäisen kerran sitten vuoden 1988. Yhtye laulaa uusilla kappaleillaan muun muassa Putinista sekä suomalaisesta politiikasta ja ryyppäyskulttuurista.

Mato Valtosen mielestä suomalaisessa musiikissa otetaan nykyisin liian vähän kantaa, sillä tärkeintä on pelkkä viihdyttäminen.

– Esimerkiksi hip hop on alunperin ollut hyvin kantaaottavaa. Suomessa monet hiphopparit tuppaavat kääntämään sen iskelmäksi. Sama on reggaen kanssa, joka on ollut hyvin yhteiskunnallista. Täällä meidän kulttuurissa mennään käsi kädessä pitkospuita pitkin. Kyllä mä tänä päivänä kaipaisin, että siellä olisi jotain muutakin kuin rakkaudesta rallattamista.

Dave Lindholm
Dave Lindholm Yle

Lindholm ymmärtää, että levyjä tehtäessä ajatellaan rahaa. Musiikin tuottaminen artisteille liukuhihnalta ei sen sijaan saa häneltä ymmärrystä.

– Levy-yhtiö ottaa jonkun tyypin, jolle tehdään biisit. Sitten mietitään ja muokataan, minkä näköisenä artisti sen esittää sen. Niin nyt puhutaan oikeestaan säilykepurkista, Lindholm lataa.

Musiikkia joka tuutista

Ile Kallio teki viime vuonna paluun rockmusiikin pariin uuden yhtyeensä Ile Kallio Big Rock Bandin kanssa. 40 vuotta kestäneen uransa aikana hän on nähnyt, että musiikkia arvostetaan aiempaa vähemmän.

– Tietynlainen musiikin ja kuuntelukokemuksen arvostus on mielestäni heikentynyt. Ihmisten suhtautuminen on mennyt siihen, että musiikkia on varmaan tosi helppo tehdäkin, kun sitä tulee niin paljon joka tuutista.

Kallio uskoo silti, että hyvin tehty musiikki erottuu joukosta.

– Kyllä hyvät ja aidot asiat tunkevat sieltä läpi ja ihmiset osaavat ottaa ne vastaan.