Pohjanmaan raiteen ratatöitä jäljellä vielä kaksi vuotta

Monet maarakennusalan yritykset ovat saaneet töitä Pohjanmaan radan rakennustöistä. Oulu-Seinäjoki -välisen raideliikenteen työt ovat edenneet aikataulussaan ja päätökseen ne saadaan vuonna 2017.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan ratatöillä on merkittävä työllistävä vaikutus radan varren paikallisille yrityksille. Ratatöissä onkin ollut mukana lukuisia maarakennusalan urakoitsijoita.

Liikenneviraston projektipäällikkö Tommi Rosenvallin mukaan ratatöihin liittyvät urakat ovat hyvin erikokoisia, suurimmillaan miljoonaluokan sopimuksia.

Voisin väittää, että kaikki paikkakunnalta löytyvät maarakennusliikkeet ovat olleet  jossain kiivaimmissa rakennuskohteissa mukana.

Tommi Rosenvall

– Suurin on tällä hetkellä noin 80 miljoonan euron arvoinen työ Kokkola-Ylivieska -välillä. Töissä on tarvittu hyvin erikokoisia ja tyyppisiä urakoitsijoita. Mukana on paljon paikallista työvoimaa.

– Melkein voisin väittää, että kaikki paikkakunnalta löytyvät maarakennusliikkeet ovat olleet  jossain kiivaimmissa rakennuskohteissa mukana. Tämän vuoden töiden välitön työllistävä vaikutus on noin 1 000 henkilötyövuotta ja välilliset vaikutukset noin 2 000 henkilötyövuotta.

Ratatöissä myös mutkia matkassa

Pohjanmaan ratatöiden vaikeimmat työvaiheet ovat osuneet Kokkola-Ylivieska -kaksoisraidealueelle sekä Kempeleen seudulle. Maapohja on ollut pehmeämpää, kuin mihin alkuperäisissä työsuunnitelmissa on varauduttu.

Pehmeää maapohjaa on löytynyt enemmän, kuin on ajateltu ja se on vaatinut järeämpiä rakenteita.

Tommi Rosenvall

– Kokkola-Ylivieska -kaksoisraidealueella on löytynyt turvealueita. Samoin Kempeleen seudulta.  Pehmeää maapohjaa on löytynyt enemmän, kuin on ajateltu ja se on vaatinut järeämpiä rakenteita.

Vaikka osa Ylivieskan ja Kokkolan välisestä rakenteilla olevasta kaksoisraiteesta on saatu jo käyttöön, työt jatkuvat vielä parin vuoden ajan.

Oulun ja Ylivieskan välillä poistetaan tasoristeyksiä ja ratasiltoja sekä parannetaan ratapihoja. Lisäksi Kempeleeseen tulee uusi henkilöliikenneasema.

Ratatyöt ovat edenneet aikataulussa, vaikka  töiden sijoittaminen junaliikenteeseen asettaa haasteensa.

Iso osa töistä keskittyy viikonloppuihin, jotta junaliikenne sujuisi viikolla mahdollsimman vähin häiriöin.