Yllätys, johon voi varautua: 7 vinkkiä sähkökatkon varalta

Minuuttikin on pitkä aika pilkkopimeässä. Pahimmillaan sähkökatko voi kestää useita päiviä. Arki sujuu helpommin, jos poikkeustilanteeseen on varautunut ennakolta.

Taskulamppu tulisi säilyttää kotona vakiopaikalla, jotta sen löytää tarvittaessa nopeasti. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Vielä 1960-luvulla ihminen ei olisi hätkähtänyt sähkökatkosta, mutta nyt ollaan niin riippuvaisia siitä, että kaikki pelaa.

Kimmo Markkanen

Sähkökatkos voi aiheuttaa harmeja, joita ei osaa ennakolta edes arvata.

– Uusia taloja ei ole suunniteltu niin, että sähköt ovat poikki, toteaa tukipalvelupäällikkö Kimmo Markkanen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

– Vielä 1960-luvulla ihminen ei olisi hätkähtänyt sähkökatkosta, mutta nyt ollaan niin riippuvaisia siitä, että kaikki pelaa.

Kun sähkökatko yllättää, kannattaa ensimmäiseksi selvittää, koskeeko katko vain minun kotiani, vai onko myös naapurin talo pimeänä.

– Jos sähköt ovat poikki vain omasta talosta, voi sulake olla palanut. Jos koko naapurusto on pimeänä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan mennä jakeluyhtiön verkkosivuille ja tarkistaa sieltä häiriötiedote. Siitä yleensä selviää, miten pitkästä katkosta on kysymys.

Korjaustöitä ei saa ryhtyä tekemään itse. Jos huomaa puita tai oksia sähkölinjojen päällä, ne pitää jättää ammattilaisen raivattaviksi jo turvallisuussyistä.

– Talvisin kotona tulee tarkistaa, ettei vesijohto jäädy. Pakastinta ja jääkaappia ei kannata tarpeettomasti availla. Ruoat voi talvella siirtää ulos, Kimmo Markkanen ohjeistaa.

Kaikki kodin sähkölaitteet olisi hyvä ottaa pois päältä.

– Näin siksi, etteivät hellan levyt loista punaisina, kun sähköt palautuvat tai kaikki valot rävähdä kirkkaina päälle ja televisio pauhaa täysillä.

Taajamissa sähkökatko voi kestää vain lyhyen, lähes huomaamattoman hetken, mutta haja-asutusalueilla muutamasta tunnista useampaan päivään. Tukipalvelupäällikkö Kimmo Markkasen mielestä silloin on hyvä, jos on ennakolta osannut varautua muutamalla perusasialla.

1. Sulakkeet

Kotoa tulisi löytyä varasulakkeita.

– Muutenkin sulakkeet on syytä tarkistaa sähkökatkon sattuessa. Tosin nykyäänhän monissa asunnoissa on sähkökaapissa jo kytkinnappulat eikä sulakkeita.

2. Kynttilöitä, tuikkuja, tulitikkuja, polttopuita

Jos katko kestää pitkään, asunnot alkavat kylmetä. silloin kynttilät tuottavat paitsi valoa, myös lämpöä.

– Käytännössä kotona on oltava välineitä, joilla saa valoa ja lämpöä aikaiseksi. Ongelmahan on se, ettei kaikilla ole tulisijaa tai ei ole polttopuita. Joskus tulisija on vain koriste eikä lämmitä.

3. Vesi

Yhteisöllisyyskin on turvallisuustekijä.

Kimmo Markkanen

Sähkökatko saattaa katkaista myös vedensaannin. Hyvä käytäntö on pitää varalla juomavettä pariksi päiväksi.

– Ylipäätään vettä kannattaa käyttää harkiten. Tapani-myrsky vuonna 2011 opetti, että haja-asutusalueilla myöskään porakaivo ei toimi ilman sähköä. Jos haluaa saada vettä katkon aikana, pitää olla oma aggregaatti.

4. Taskulamppu ja lyhty

Sähkökatko yllättää yleensä pimeän aikaan. Kimmo Markkanen neuvoo säilyttämään taskulamppua vakiopaikalla, jotta sen löytää tarvittaessa nopeasti.

5. Paristokäyttöinen radio

Koska katko sammuttaa valtaosan kodin elektroniikasta, on perinteiselle paristokäyttöiselle radiolle edelleen käyttöä.

– Radiosta kuulee päivän uutiset ja mahdolliset myrskyyn ja katkoksiin liittyvät tiedotteet, joita on hyvä kuunnella, jos sähköt puuttuvat pitkään.

6. Matkapuhelimen laturi

Paras on hankkia sellainen laturi, jolla puhelimen akun lataus onnistuu ilman verkkovirtaa.

– Puhelin kannattaa pitää aina ladattuna. Älypuhelimet kuluttavat aika paljon virtaa. Siksi on hyvä olla varalta yksi vanhempi kännykkämalli, jonka akku kestää pidempään.

7. Ruoka

Varaa kaappiin sellaisia ruokatarvikkeita, joiden valmistamiseen et tarvitse sähköliettä tai uunia.

– Ruoanlaitto on poikkeusoloissa haaste. Retkikeitin kannattaa hankkia, vaikka asuisi taajamassa.

Tukipalvelupäällikkö Kimmo Markkasen muistuttaa, että kotoa olisi hyvä löytyä hätätilanteisiin ensiaputarvikkeiden lisäksi myös käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä.

– Oleellisinta on joka tapauksessa se, että pitkän sähkökatkon aikana katsoo vähän naapurinkin perään. Auttaa sellaisia asukkaita, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään. Yhteisöllisyyskin on turvallisuustekijä.

Lisätietoja löytyy eri sähköverkkoyhtiöiden nettisivuilta.