Kohutaiteilija Kari Tykkyläinen: Pudasjärven veistos on aiempia sovinnaisempi

Epäsovinnaisella videotaiteellaan miljoonayleisöjä tavoittanut taitelilija Kari Tykkyläinen veistää Pudasjärven uudelle hirsikoulukampukselle suuren pronssipatsaan. Viisi metriä korkea teos "Metsästä salvokseksi" sijoittuu valtatien varteen, Iijoen törmälle.

kulttuuri
Valmiina viisi metriä korkealla Metsästä salvokseksi -pronssipatsaalla kunnioitetaan Pudasjärven hirsiosaamista ja -perinteitä.
Valmiina viisi metriä korkealla Metsästä salvokseksi -pronssipatsaalla kunnioitetaan Pudasjärven hirsiosaamista ja -perinteitä.Kari Tykkyläinen

Pudasjärven hirsikoulukampus saa näyttävän pronssipatsaan. Pudasjärven kaupunginhallitus käsittelee tiistaina patsaan tilaamista taiteilija Kari Tykkyläisen jo valmistuneen luonnoksen pohjalta.

Teos nimeltä "Metsästä salvokseksi" sijoittuu Iijoen rannalle, Kurenalle, ja se on määrä julkistaa maailman suurimman hirsikoulukampuksen avajaisissa vuoden kuluttua. Kaupunginhallitus perustelee hankintaa julkisten investointien prosenttitaide-periaatteella.

Teoksen kokonaiskustannusarvio on tarkentunut 185 000 euroon, josta materiaali- ja valutöiden osuus on lähes kolme neljäsosaa. Myös kunnallispolitiikkaan osallistuva Tykkyläinen on jäävännyt itsensä teosta koskevasta päätöksenteosta.

Tykkyläinen: hieman aiempia sovinnaisempi teos

Pudasjärveläinen taiteilija Kari Tykkyläinen on tyytyväinen tilaisuudesta toteuttaa jo toinen veistos kotikaupungilleen. Edellinen on uimahallia koristava 7 x 30 metriä laaja, puista merta esittävä Leikkivät aallot -teos.

Taiteilija kertoo uuden teoksen olevan hieman aiempia töitä sovinnaisemman. Tykkyläisen mukaan patsas kuvaa satupuuta, jonka alla perhe on leikkimässä.

– Satupuusta tulee jalostettu hirsi. Asetelmassa metsuri yrittää kaataa puun, Tykkyläinen selostaa.

Kaksikymmentä tonnia taidetta

Etenkin videotaiteestaan hyvin tunnetulta Kari Tykkyläiseltä on aiemmin tilattu veistoksia myös esimerkiksi Oulun Karjasillan koululle: Luokkakuva-reliefi.

Kankaanpään virastotalon teos Ajatus on nyt tilattavan Metsästä salvokseksi -työn kokoluokkaa, eli painaa yli 20 tonnia ja on myös korkeudeltaan noin viisi metriä.