Päivi Räsänen: Terrorismin torjunnassa puutteita – Suomessa kotietsinnästäkin ilmoitettava epäillylle etukäteen

Edellisen hallituksen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo verkkotiedustelulain etenemisen olevan tärkein asia terrorismin torjunnassa. Myös jälkikäteen ilmoitettava kotietsintä olisi saatava lainvoimaiseksi.

politiikka
Päivi Räsänen
Heidi Kononen / Yle

Jokainen eurooppalainen on joutunut kohtaamaan tosiasian: terrorismi on totta Euroopassa. Pakolaiset pakenevat Eurooppaan juuri sellaisia tilanteita, joita Pariisissa viikko sitten nähtiin. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen oli viime hallituskaudella sisäministerinä, ja sanoo terrori-iskun mahdollisuuden merkkien olleen ilmassa.

Poliisi ei pääse laajempiin suunnitelmiin, verkostoihin ja terrorismikytkentöihin käsiksi.

Päivi Räsänen

– Nyt tilanne on kärjistynyt eri tavalla kuin silloin. Nyt tärkeintä on saada eteenpäin verkkotiedustelulakia, sillä edellisessä hallituksessa se ei onnistunut. Terroristien suunnitelmat ovat verkossa, ja poliisilla pitää olla mahdollisuus päästä näihin keskusteluihin käsiksi. Teot ja niiden suunnittelu pitää pystyä ennakoimaan ja estämään Suomessa, sanoo Päivi Räsänen.

– Vähintään yhtä tärkeää on tehdä mahdolliseksi jälkikäteen ilmoitettava kotietsintä. Tällä hetkellä vakavissakin terrorismitapauksissa epäillylle joudutaan ilmoittamaan etukäteen tehtävästä kotietsinnästä ja jäljet ehditaan tuhota ennen poliisin saapumista. Poliisi ei pääse laajempiin suunnitelmiin, verkostoihin ja terrorismikytkentöihin käsiksi, sanoo Räsänen.

Asioita on myös muutettu

Terrorismi on kylvänyt kauhua ympäri Eurooppaa, mutta sen edessä ei ole lamaannuttu Suomessakaan.

– Edellisessä hallituksessa muutettiin lainsäädäntöä esimerkiksi siten, että poliiseille saatiin pääsy erilaisiin matkustajarekistereihin. Turkkiin luotiin virka ja rahoitus suojelupoliisin yhdysmiehelle ja suojelupoliisin hallinnollinen asema muuttui. Terrorismin koulutukseen ja rahoitukseen liittyviä asioita kriminalisoitiin laajemmin, luettelee Räsänen.

– Mutta aukkopaikkoja riittää.

Onko suurella pakolaisten määrällä ja terrorismiteoilla suoraa yhteyttä toisiinsa?

– On selvää, että suuressa pakolaismassassa on myös ihmisiä, jotka ovat kytköksissä terrorismiin. Kannatan kiintiöpakolaisjärjestelmää, jossa mahdolliset terrorismikytkennät voidaan pystyä paremmin selvittämään. Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa pakolaisista pakenee juuri sellaista toimintaa, jota ollaan nyt Pariisissa nähty, muistuttaa Päivi Räsänen.

– Maahanmuuttovyöry ei selitä koko tilannetta, vaan Euroopan tasolla toimivista terroristeista useat ovat eurooppalaisten maiden omia kansalaisia.

Ääriliike tarjoaa kodittomalle turvaa

Asenteet ovat myös terrorismin hallintaa. Vaikeassa elämäntilanteessa oleva lapsi ja nuori on otollinen maaperä radikalismille.

– On tälläkin asialla oma merkityksensä. Jos muutakaan ei ole, radikalismi tarjoaa yhteisön, missä lapsi ja nuori kokee olevansa jotakin ja tekevänsä jotain tärkeää. Mutta on muistettava, että taustalla vaikuttaa aina vahva ideologia.

– Ihmettelen usein kommentteja, joissa väitetään ettei uskonnolla ole mitään merkitystä. Totta kai sillä on: ideologia on uskonnon inspiroima ja se luo koko toiminnalle tietyn koodiston. Tietenkin erona on se, että ero rauhanomaiseen islamin harjoittamiseen tällä toiminnalla on ero kuin yöllä ja päivällä, sanoo Räsänen.

Räsänen kertoo, ettei kuitenkaan pelkää kaduilla tai erilaisissa tilaisuuksissa.

– Mielestäni Suomella on parempi tilanne verrattuna esimerkiksi Ranskaan, Belgiaan tai Ruotsiin. Mutta terrorismin todennäköisyys on kasvanut.

Päivitetty 24.11.2015 klo 13.00: Jutusta saattaa saada käsityksen, että poliisi ei voisi missään tilanteissa suorittaa etsintää ilman etukäteisilmoitusta. Poliisilla on oikeus päästä tarvittaessa suorittamaan etsintä myös Poliisilain 2. luvun 6§ perusteella. Tällöin pitää olla perusteltua syytä olettaa, että henkeä, terveyttä tai henkilökohtaista vapautta vaarantava tai huomattavaa omaisuus- tai ympäristövahinkoa aiheuttava teko tai tapahtuma on välittömästi uhkaamassa tai käynnissä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön vaaran tai vahingon estämiseksi taikka räjähdysaineiden, aseiden tai muiden vaarallisten aineiden ja esineiden etsimiseksi ja haltuun ottamiseksi.