Isisin pelko pitää Irakin jesidit pakolaisleireissä – ”En tiedä nukkuisinko yöni rauhallisesti Sinjarissa”

Sen jälkeen, kun kurdijoukot valtasivat takaisin Sinjarin kaupungin ääri-islamilaiselta Isis-liikkeeltä kaksi viikkoa sitten, ovat monet kaupungista paenneet alkaneet miettiä paluuta kotiseuduilleen.

Yle maailmalla
 Amal Hala ja Khairi Walid
Khairi Walid (vas.) ja Amal Hala menivät naimisiin pakolaisleirissä. Ensimmäinen yhteinen koti on teltassa.Tom Kankkonen / Yle

Khairi Walid ja Amal Hama esittelevät kotiaan, jonka he jakavat kymmenen muun ihmisen kanssa. Teltan seinustalla on patjoja ja keskellä lattiaa vanha televisio. Matto peittää kylmän betonilattian. Kaikkialla on siistiä, mutta tavaroita on hyvin vähän.

Khairi ja Amal ovat molemmat 23-vuotiaita jesidejä kotoisin Sinjarista. Bajit Kandalin pakolaisleiri lähellä pohjoisirakilaista Dohukin kaupunkia on ollut heidän kotinsa jo lähes 16 kuukauden ajan. He menivät kaksi kuukautta sitten naimisiin, häät pidettiin leirissä.

”Toivottavasti pääsemme kotiin”

Pariskunta on keskustellut paluusta Sinjariin sen jälkeen kun tuli tieto, että kurdijoukot ovat karkottaneet ääri-islamilaisen Isis-liikkeen kaupungista.

– Menemme takaisin Sinjariin, jos luoja suo. Kyllä minä kovasti toivon, että pääsemme sinne, Amal sanoo.

Khairi Walid, joka opiskeli Sinjarin teknillisessä instituutissa, on mietteliäämpi.

– Olemme menossa katsomaan mitä kodistamme on jäljellä. Koko perhe on tästä kovin innoissaan mutta samaan aikaan tunnemme pelkoa, Khairi sanoo erinomaisella englannilla.

Lapsia Kandal Bajidin pakolaisleirissä.
Kandal Bajidin pakolaisleirissä on noin 12 000 asukasta.Tom Kankkonen / Yle

Koti menetettiin hetkessä

Khairi Walidin isän rakentamassa kodissa oli kahdeksan huonetta ja kaksi kylpyhuonetta. Taloon kuului myös pieni puutarha.

– Se on mielessäni kuin linna. Rakensimme ja laajensimme sitä 20 vuotta. Sitten se menetettiin hetkessä tuosta vain, Khairi Walid huokailee.

Pelkästään Bajid Kandalin pakolaisleirissä asuu yli 12 000 ihmistä. Leirin asukkaat valmistautuvat jo toiseen talveen teltoissa.

– Viime talvi oli rankka. Kova tuuli lennätti telttoja ja täällä oli tulvia, Khairi Walid muistelee.

Mutta vaikka olosuhteet ovat rankat, leirissä on jotain, mitä Sinjarista ei vielä löydy, eli turvallisuutta.

– Sen jälkeen mitä tapahtui, paluu Sinjariin ei tunnu turvalliselta. Jos Sinjar olisi ollut turvallinen paikka alunperin, emme olisi kokeneet tämän, Amal Hala sanoo.

Kandal Bajidin pakolaisleiri.
Irakin talvi on sateinen ja tuulinen, moni onkin huolissaan siitä mitä toinen talvi telttaleirissä tuo tullessaan.Tom Kankkonen / Yle

”Isis vielä hyvin vahva”

Hänen puolisonsa on samaa mieltä. Isis tuntuu edelleen hyvin vahvalta. Se hallitsee laajoja alueita Syyriassa ja Pohjois-Irakissa myös Mosulin suurkaupungin. Mosulissa on edelleen vangittua satoja, ellei tuhansia jesidejä.

Khairi Walidilla on useita sukulaisia, jotka päätyivät Isisin vangeiksi, ja perhe on saanut viestejä, joiden mukaan ainakin osa vangituista on juuri Mosulissa.

Isis pitää jesidejä saatananpalvojina, jotka voi surmata, mikäli he eivät luovu uskonnostaan. Ihmisoikeusjärjestöjen ja silminnäkijöiden mukaan Isis on käyttänyt kiinni ottamiaan jesidinaisia seksiorjina. Lapsia ja naisia on myös myyty eteenpäin.

Kandal Bajidin pakolaisleiri.
Bajid Kandalin leiriin on kasvanut pieni basaari. Tämä on kuin teltoista rakennettu pikkukaupunki.Tom Kankkonen / Yle

Paluu Sinjariin epäilyttää myös koska osa arabinaapureista avusti Isisiä hyökkäyksessä kaupunkiin.

”En tiedä voisinko nukkua yöni rauhassa”

– En tiedä voisinko nukkua yöni rauhassa siellä. Me emme voi elää yhdessä niin kuin aikaisemmin, näitten hirvittävien tekojen jälkeen. On kestämätön ajatus, että naapurini ovat olleet tässä mukana, Khairi Walid sanoo.

Kun hän esittelee kuvia Sinjarista, eteen tulee iloinen kuvaa lumisotaa käyvistä lapsista, mutta Khairin kasvoille tulee tuima ilme.

– Tuon pojan isä oli mukana auttamassa Isisin taistelijoita, kun he tulivat kaupunkiin.

Khairi Walid pelkää jonkinlaista väkivallan ja koston kierrettä, jos arabinaapurit palaavat.

Auringolasku pakolaisleirissä
Sinjarista paenneet jesidit ovat asuneet tässä leirissä kohta puolitoista vuotta.Tom Kankkonen / Yle

Kun lähdemme pakolaisleiristä, valot alkavat syttyä siellä täällä ja lapset palaavat koulun iltavuorosta. Leirissä on sähköt, koulut ja kaupat. Tämä on kuin pieni kaupunki. Mikään ei viittaa siihen, että telttakaupunki tyhjenee nopeasti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus