Kotus: Itsehallintoalue on pitkä sana – ehdottaa tilalle maakuntaa

Maakunta on sanana entuudestaan tuttu ja ymmärrettävä, Kotimaisten kielten keskus katsoo. Suomeen on määrä perustaa 18 itsehallintoaluetta.

Kotimaa

Tulevien itsehallinnollisten alueiden yleisnimenä voitaisiin käyttää sanaa ’maakunta’, ehdottaa Kotimaisten kielten keskus eli Kotus.

Kotus kertoo, että se on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle tulevien itsehallinnollisten alueiden nimistä.

Kotuksen mukaan itsehallintoalueiden yleisnimenä voisi olla ’maakunta’. Erisnimet voitaisiin muodostaa nykyisten maakuntien nimistä ja ’maakunta’-perusosasta, esimerkiksi "Varsinais-Suomen maakunta", tiedotteessa havainnollistetaan.

’Maakunta’ on sanana entuudestaan tuttu ja ymmärrettävä, Kotus perustelee kantaansa (siirryt toiseen palveluun).

– Se säilyttää yhteyden kuntiin ja yhteiseen identiteettiin, koska maakunnat rakentuvat kunnista.

– Kun hallintoa modernisoidaan, on olennaista käyttää tuttuja termejä ja maantieteellisiä nimiä, Kotus tähdentää.

Kotus on todennut jo aiemmassa lausunnossaan, ettei sana ’itsehallintoalue’ sovi aiottuun tarkoitukseensa. Sana on pitkä, eikä siitä Kotuksen mielestä voi muodostaa luontevaa nimeä.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on ilmaissut, että hän haluaisi nimetä perustettavat itsehallintoalueet jollain muulla tavalla. Hänestä ’itsehallintoalue’ on sanana "vähän jäykkä".

Hallituksen mukaan Suomeen on määrä perustaa 18 itsehallintoaluetta ja viisitoista sote-aluetta.