Hyppää sisältöön

Keripukki teki keskiajalla ihmisestä noidan – nuoren tytön paluu kuolleista estettiin kivillä

Viime vuoden syyskuussa samalta alueelta löytyi toinenkin teinivainaja, joka näyttää haudatun noitana. Kumpikin ilmeisesti kärsi samasta alueelleen poikkeuksellisesta vaivasta, keripukista, joka teki heistä kalvakkaita ja sai ikenet vuotamaan verta.

Nuori vainaja paiskattiin hautaan, kun hänen ruumiinsa oli ensin yritetty polttaa. Kuva: Orbis Christianus Antiquus / Pontifical Institute of Archaeology

Italialaiset arkeologit ovat löytäneet nuoren tytön jäännökset, jotka kertovat keskiajan noitavainoista. Tytön ruumis oli osittain poltettu, ja hänen hautansa päällä oli painavia kiviä, joilla aikalaiset lienevät halunneet estää noitana pitämäänsä tyttöä nousemasta kuolleista.

Albengasta Italian länsilaidalta löytynyt 15–17-vuotias tyttö eli tällä tietoa joskus 800–1400-luvuilla. Aika tarkentuu, kunhan luiden radiohiiliajoitus valmistuu.

Tutkijat eivät vielä tiedä, kuoliko tyttö sairauteen vai tapettiinko hänet. Kärventyneelle ruumiille ei ollut osoitettu minkäänlaista kunnioitusta. Luurangon asento osoittaa, että ruumista oli tartuttu kyynärpäistä ja se oli paiskattu suin päin hautaan.

Tyttö oli kalmankalpea – siis riivattu

Tyttö joutui yhteisönsä silmätikuksi  tutkijoiden mukaan luultavasti siksi, että hänellä oli C-vitamiinin puutteen aiheuttama keripukki. Hoitamattomana keripukki johtaa kuolemaan.

Alustavissa tutkimuksissa keripukista on löydetty merkkejä huokoisuutena silmäkuopissa ja muualla kallossa. Hampaiden kiilteen vauriot puolestaan viittaavat lapsuuden aliravitsemukseen.

Keripukki aiheuttaa pahaa anemiaa ja ientulehdusta, minkä takia tyttö lienee ollut hyvin kalpea, hänen suustaan vuosi verta ja hänen ihossaan oli isoja verenpurkaumia. Hän saattoi myös pyörtyillä. Yhteisönsä silmissä hän luultavasti vaikutti riivatulta.

Sama vaiva, samaa sukua?

Samalta alueelta löytyi runsas vuosi sitten toinen teinityttö, arviolta 13-vuotias, joka oli haudattu kasvot alaspäin. Myös hänellä vaikuttaa olleen keripukki.

Tutkijoiden ensiarvio on, etteivät tytöt tainneet olla aikalaisia. Jos viimevuotinen vainaja ja uusin löytö kuitenkin osoittautuvat olevan peräisin samalta ajalta, tutkijat pyrkivät vertaamaan heidän DNA:taan.

Sukulaisiksi osoittautuessaan heillä saattoi olla sama elimellinen vaiva: heidän elimistönsä ei kenties pystynyt hyödyntämään C-vitamiinia, jota sitrushedelmistään tunnetulla alueella kyllä oli tarjolla.

Tutkimuksista kertovat muun muassa italialainen uutistoimisto Savona (siirryt toiseen palveluun)New Historian (siirryt toiseen palveluun) -lehti ja Discovery News (siirryt toiseen palveluun) -kanava.

.
.