Sulaneista pakasteista voi saada korvausta vakuutusyhtiöltä, lumen katkomista antenneista ei

Sähkökatkojen ja lumen aiheuttamat vahingot kannattaa valokuvata ja listata vahinkoilmoitusta varten. Korvauksen saamiseksi vaaditaan laajaa kotivakuutusta.

Kotimaa
Pakastinarkku kansi auki.
Pakastimen sisältö on näillä helteillä vaarassa, jos sähkönjakelua joudutaan säännöstelemään.Tarja Nyyssönen / Yle

Viikonlopun pitkät sähkökatkot näkyvät vakuutusyhtiöissä alkuviikosta piikkinä vahinkoilmoitusten määrissä. Suurin osa ilmoituksista on tehty sähkökatkon aikana sulaneista pakasteista. Myös katkenneista antenneista ja rakennusten katoille tippuneista puiden oksista on tehty joitakin vahinkoilmoituksia.

Vakuutus korvaa yleensä sulaneet pakasteet, jos kotivakuutukseen kuuluu tavallista laajempi koti-irtaimiston turva. Katkenneet antennit ja vahingoittuneet katot taas voidaan korvata, jos vahinkoa ei ole aiheuttanut pelkkä lumen kasaantuminen ja asiakkaalla on peruskotivakuutusta kattavampi vakuutus. Vakuutusyhtiöiden mukaan suurimmalla osalla niiden asukkaista on laaja kotivakuutus.

Kuvaa ja listaa pakasteet

Jos sulaneista pakasteista hakee korvausta, elintarvikkeet kannattaa valokuvata ja listata vahinkoilmoitusta varten.

– Emme edellytä, että pilaantuneet elintarvikkeet säilytetään, mutta ne on hyvä kuvata varmuuden vuoksi ennen hävittämistä, neuvoo korvauspäällikkö Kirsi Yrttiaho OP Pohjolasta.

Emme edellytä, että pilaantuneet elintarvikkeet säilytetään, mutta ne on hyvä kuvata varmuuden vuoksi ennen hävittämistä.

Kirsi Yrttiaho

Koti-irtaimiston omavastuu on useimmiten 150 euroa. Pilaantuneista elintarvikkeista saatavat korvaukset voivat siis jäädä pieniksi.

Yrttiaho muistuttaa, että vakuutusyhtiöiden asiakkaalla on aina velvollisuus pyrkiä estämään vahinko. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei pakastimella käydä turhaan sähkökatkon aikana. Pakastetut elintarvikkeet voivat säilyä arkkupakastimessa vähintään vuorokauden, jos pakastinta ei auota usein. Elintarvikkeet on järkevää siirtää ulos, jos kylmälaitteet ovat lämmenneet, sillä ne säilyvät kylmässä ulkoilmassa paremmin.

– Mutta jos sähköt ovat pitkään poissa eikä omaa aggregaattia ole, ei ole juurikaan keinoja, joilla pakasteet voisi saada pelastettua, sanoo Yrttiaho.

Myös jääkaapissa säilytettävät elintarvikkeet ja lääkkeet voidaan korvata, jos ne ovat pilaantuneet sähkökatkon aikana eikä niiden säilyttäminen muussa viileässä paikassa ole ollut mahdollista.

Kasautuneesta lumesta ei korvauksia

Katkenneista antenneista tai vahingoittuneesta katosta on mahdollista saada korvauksia vakuutusyhtiöltä, jos vahingon on aiheuttanut esimerkiksi lumen painosta katkennut oksa. Itse lumen ja jään kasaantumisen aiheuttamat vahingot on kuitenkin rajattu vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle.

– Suomessa katsotaan, että rakennusten ja rakennelmien täytyy kestää lumen paino. Esimerkiksi pudonneiden oksien tai kaatuneiden puiden aiheuttamat vahingot tutkitaan tapauskohtaisesti, toteaa palvelupäällikkö Jukka Sironen vakuutusyhtiö Lähitapiolasta.

Myös lumen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi vaaditaan tavallista kattavampi kotivakuutus.

– Viikonlopun lumisateen yhteydessä ei ollut myrskytuulta, joten peruskotivakuutus ei kata vahinkoja, sanoo Sironen.

Leuto sää säästää putkivahingoilta

Vakuutusyhtiöt arvioivat kiinteistövahinkojen määrän jäävän tällä kertaa pieniksi leudon sään ansiosta.

– Jos sähköt ovat pitkään pois, putket voivat jäätyä, mikä voi aiheuttaa vesivahinkoja. Nyt ei ole kuitenkaan ollut niin kylmä sää, että olisi se vaara, ellei lämpötila putoa pakkasen puolelle, toteaa Yrttiaho.

Vakuutusyhtiö Lähitapiolaan oli maanantaina iltapäivällä tehty reilut sata vahinkoilmoituksia lumen aiheuttamien sähkökatkojen vahingoista. Myös OP Pohjolassa sähkökatkojen jälkeinen maanantai näkyy piikkinä puhelimitse tehtyjen ilmoitusten määrissä.

Ilmoituksia uskotaan tulevan lisää vielä pitkin viikkoa, kun sähköt saadaan palautettua kaikkiin talouksiin. Vakuutusyhtiöt neuvovat tekemään ilmoituksen, kun sähköt ovat palautuneet ja vahinkojen kokonaislaajuutta voidaan arvioida.

Kymmenet tuhannet taloudet Pirkanmaalla ovat olleet viikonlopun ja alkuviikon aikana ilman sähköjä.