Prinssi Charles: Syyrian sisällissota liittyy ilmastonmuutokseen

Walesin prinssi sanoo brittikanava Sky Newsin erikoishaastattelussa, että hän uskoo ilmastonmuutoksen liittyvän pakolaiskriisiin ja terrorismiin.

ilmasto
Walesin prinssi Charles
Walesin prinssi CharlesEPA

Britannian kruununperijä, Walesin prinssi Charles sanoo maanantaina julkaistavassa Sky Newsin haastattelussa, että hän pitää ilmastonmuutosta yhtenä perimmäisenä syynä Syyrian sisällissotaan ja siitä seuranneeseen pakolaiskriisiin.

Brittikanava on kertonut ennakolta (siirryt toiseen palveluun) erikoishaastattelun sisällöstä.

– Jotkut meistä varoittivat 20 vuotta sitten, että jos emme puutu näihin asioihin, näemme entistä enemmän kiistelyä niukoista luonnonvaroista ja kuivuus aiheuttaa yhä suurempia ongelmia... mikä tarkoittaa, että ihmiset joutuvat muuttamaan, Charles sanoo haastattelussa.

– On vahvoja todisteita siitä, että yksi Syyrian kauhujen tärkeimmistä syistä oli, kummallista kyllä, noin viisi tai kuusi vuotta kestänyt kuivuus. Se tarkoitti, että valtavien ihmisjoukkojen piti muuttaa maaseudulta kaupunkeihin, hän kertoo.

Kun Charlesilta kysyttiin, onko ilmastonmuutoksen, konfliktien ja terrorismin välillä suora yhteys, vastaus kuului: "Ehdottomasti".

Prinssi Charles pitää viikon päästä alkavan Pariisin ilmastokokouksen avajaispuheen. Britannian kuninkaallisten odotetaan yleensä pysyvän erossa politiikasta, ja aiemmin Charlesia on kritisoitu asioihin sekaantumisesta, kun hän on puhunut ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä.

Walesin prinssi viittaa haastattelussa myös Kööpenhaminan vuoden 2009 ilmastokokoukseen, johon hän osallistui. Kööpenhaminassa maailman valtiot yrittivät saada aikaan kattavan ilmastosopimuksen – ja epäonnistuivat.

– Se päättyi totta puhuen katastrofiin, mikä on tragedia, koska olemme hukanneet kaikki nämä välissä olleet vuodet. Meillä on paljon kiinniotettavaa, Charles sanoo.

Sky Newsin mukaan haastattelu on nauhoitettu kolme viikkoa sitten.

Lähteet: Reuters, AFP