Sähkökatko mykisti puhelimet – ongelmana varautumisen kalleus

Pirkanmaata, Keski-Suomea ja Hämettä piinanneet sähkökatkokset ja viestintäverkkojen häiriöt selvitetään. Lumimyräkän seuraukset ovat vaikeuttaneet kymmenien tuhansien ihmisten elämää.

Kotimaa
Luminen puu taipuneena sähkölinjan päälle
Jukka Töyli / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kokoaa yksiin kansiin tiedot marraskuisten sähkökatkosten vaikutuksista. Pelastustoimen ja varautumisen vastuualuejohtaja Tarja Wiikinkoski sanoo, että viranomaiset haluavat tarkan tilannekuvan tapahtumista.

– Tilannekuvaa selvitetään niin, että kootaan sosiaali- ja terveystoimesta, pelastustoimesta ja opetustoimesta raportit poikkeuksellisista tilanteista ja niiden kestosta.

– Pyrimme saamaan käsityksen tilanteesta ja ottamaan oppia vastaisen varalle.

Viestiliikenneyhteyksien pätkiminen huolestuttavaa

Johtaja Tarja Wiikinkoski aluehallintovirastosta nostaa esille erityisesti viestiliikenneyhteydet.

– Minusta on aika iso asia, että viestiliikenneyhteyksiä ei pystytty hoitamaan marraskuisen lumimyräkän takia.

Minusta on aika iso asia, että viestiliikenneyhteyksiä ei pystytty hoitamaan marraskuisen lumimyräkän takia.

Tarja Wiikinkoski

Myös viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus on seurannut tilannetta sähkökatkosalueella. Sadat matkapuhelinverkkojen tukiasemat mykistyivät sähkökatkojen seurauksena. Tukiasemilla on kyllä vara-akut, mutta niistä riittää virtaa vain muutaman tunnin ajan, kertoo tietoturva-asiantuntija Sami Orasaari.

– Määräysten mukaan taajamien ulkopuolella sijaitsevilla tukiasemilla pitää olla sellaiset akustot, että tukiasemat pysyvät ylhäällä kolme - neljä tuntia ilman sähköverkkoa.

– Vara-akuilla päästään tilanteeseen, jossa 97 prosenttia sähköverkon katkoista ei aiheuta ongelmia viestintäverkkoihin. Tätä parempi varautuminen olisi sekä teknisesti että taloudellisesti hankalaa.

Teleoperaattoreilla on velvollisuus raportoida häiriötilanteista viestintävirastolle.