Kahta ruotsalaista syytetään terrorismirikoksista

Rikokset ovat tapahtuneet keväällä 2013 Syyriassa. Kolmas epäilty on edelleen Syyriassa ja hänet on pidätetty poissaolevana.

Ulkomaat

Kahta Göteborgissa asuvaa miestä syytetään Ruotsissa terrorismirikoksista. Miesten epäillään olleen mukana tapauksissa, joissa kahden miehen kurkku katkaistiin.

Rikosten epäillään tapahtuneen Aleppon lähettyvillä Syyriassa huhti-toukokuussa 2013. Nyt syytettynä ovat 30-vuotias mies ja toinen 32-vuotias mies.

Kolmannen göteborgilaismiehen epäillään avustaneen rikoksissa, mutta hän on edelleen Syyriassa. Hänet on vangittu poissaolevana.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kansalaisia syytetään terrorismirikoksista Syyriassa. Jos heidät myös tuomitaan, se olisi suuri menestys ruotsalaiselle oikeusjärjestelmälle, terrorismiasiantuntija Peder Hyllengren sanoi Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Miehet olivat tapauksessa liikkeellepanevia voimia

Syytteen mukaan 32-vuotias määräsi kahden miehen murhat. Hänen sanotaan ohjeistaneen varsinaisten murhien tekijöitä.

30-vuotias puolestaan olisi auttanut valitsemaan murhapaikan ja murha-aseen. Hän olisi myös ollut mukana murhapaikan järjestelyissä.

Kumpikaan syytetyistä ei ilmeisesti olisi suoraan osallistunut varsinaiseen tappamiseen, mutta he olivat syyttäjän mukaan asiassa liikkeellepanevia voimia. Syyttäjän mukaan molemmat miehet ovat selkeästi osallisia tapahtumiin.

– Sillä kuka veitsiä varsinaisesti pitelee, ei ole merkitystä, syyttäjä Agnetha Hilding Qvarnström sanoi.

Tavoitteena pelon lietsominen

Syyttäjällä on todistusaineistona useita tapaukseen liittyviä videoita. Yhdessä niistä näkyy ilmeisesti myös itse teko. Syyttäjän mukaan teon motiivina olisi ollut pelon lietsominen alueen asukkaissa.

Miesten sanotaan tapauksen aikaan taistelleen kapinallisryhmittymässä, johon useita ruotsalaisia oli liittynyt. Sen tavoitteena oli taistella Syyrian hallitusta vastaan ja pyrkiä perustamaan sharia-lakiin perustuva valtio.

Molemmat syytetyt kiistävät rikokset. 32-vuotiaan miehen asianajaja sanoo, ettei videoilla näkyvä mies ole hänen asiakkaansa. Esitutkinnassa selvisi kuitenkin, että sekä syytetyllä että videoilla näkyvällä miehellä on samanlainen erikoinen tatuointi. Asianajajan mukaan sellainen tatuointi voi olla myös jollakulla toisella.