Hamina yhdisti voimansa kasvavan huumeongelman edessä – passittaa sadat äidit, isät ja opettajat päihdekasvatukseen

Nuorten huumeidenkäyttö lisääntyi alkuvuodesta rajusti Haminassa. Huumeita käytettiin jopa koulussa. Ongelmaa on nyt ryhdytty suitsimaan kovalla kädellä.

Kotimaa
Nuori nainen polttaa kannabissätkää.
Andy Rain / EPA

Haminan kaupunki passittaa koululaiset, opiskelijat sekä heidän vanhempansa ja opettajansa päihdekasvatukseen. Ensimmäiset koulutukset on jo järjestetty ja koko porukka saadaan käytyä läpi ensi vuoden alkupuolella.

Kyse on isosta ponnistuksesta, sillä sen kohteena on arviolta 2 000 - 3 000 haminalaista.

– On hienoa, että kaupunki ja koulut lähtivät tähän mukaan, vaikka taloustilanne on huono. Pienessä kaupungissa yhteistyö on tosi tiivistä ja hyvää. Täällä on mahtava tekemisen meininki, kehuu Haminan opiskelukuraattori Riikka Nieminen.

Päihdekoulutukseen joutuvat aluksi peruskoulun 5.-9. luokat sekä ammattikoulun ja lukion oppilaat. Sen jälkeen koulutetaan koulujen henkilökunta. Vanhempien vuoro tulee vuodenvaihteen jälkeen.

Kiekkopelin tuotot huumeita vastaan

Nuorten huumeidenkäyttö lisääntyi rajusti Haminassa vuoden alkupuolella. Ongelmaan herättiin keväällä, kun huumeita oli käytetty jopa koulussa. Jo tuolloin vanhemmille järjestettiin kaksi tiedotustilaisuutta.

Se ei ole perinteistä valistamista tai tiedon kaatamista niskaan.

Heli Vaija

– Opiskelijat, joiden päihteidenkäyttö tuli ilmi, ovat pystyneet jatkamaan opintojaan. Ylilyöntejä ei ole nyt tullut. Tilanne voi elää, mutta pyrimme koko ajan siihen, että opiskelu voi jatkua.

Tänä syksynä myös paikallinen jääkiekkoseura halusi kantaa kortensa kekoon järjestämällä hyväntekeväisyysottelun. Sen tuotto, 1 400 euroa, ohjattiin ehkäisevään päihdetyöhön.

EHYT ry:n järjestämät koulutukset saatiin rahoitettua, kun kaupunki hyppäsi mukaan.

Viisi uutta kouluttajaa

Koulutusten kautta halutaan saada tietoa nuorten asenteista päihteitä kohtaan. Oppilaat saavat koulutuksen aikana käyttöönsä kaukosäätimen näköiset päätelaitteet, joiden kautta he voivat vastata kysymyksiin anonyymisti.

– Se ei ole perinteistä valistamista tai tiedon kaatamista niskaan. Vastausten pohjalta ennemmin keskustellaan siitä, miltä suomalainen päihdekulttuuri näyttää nuorten silmissä. Samalla saadaan esiin, mikä Haminan tilanne todellisuudessa on, kertoo EHYT ry:n aluekoordinaattori Heli Vaija.

Yhdistys on järjestänyt koulutuksia eri puolilla Suomea. Haminan suuri ja äkillinen koulutustarve tuli niin nopeasti, että yhdistys joutui palkkaamaan viisi uutta kouluttajaa. Vaija uskoo, että nuorten vastaukset ovat rehellisiä.

– Nuoret eivät valehtele, kun ei tarvitse todistaa kellekään mitään. Yleensä vastaukset ovat aika samantyyppisiä. Tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö kiinnostaa. Sallivampi suhtautuminen kannabiksen käyttöön näkyy myös selvästi.

Ylilyöntejä ei ole nyt tullut.

Riikka Nieminen

Pysyvä käytäntö?

Kyselyjen tulokset esitellään vanhemmille alkuvuodesta. Koulujen henkilökunnalle pidettävässä koulutuksessa käydään läpi koulun ehkäisevää päihdetyötä ja annetaan siihen vinkkejä.

Jatkotoimista päätetään helmikuussa. Haminassa on jo nyt selvää, että koulutuksista halutaan tehdä pysyviä.

– Tavoitteena on tutkia, voisiko koulutus toistua vuosittain viides- ja kahdeksasluokkalaisille sekä toisen asteen alussa. Näin selviäisi, saammeko tuloksia aikaan pitkälle jänteellä, sanoo Haminan kaupungin koulupsykologi Elise Wass.