Poliisi yritti poistaa pihoissa vierailleita susia

Sudet ovat liikkuneet toistuvasti asuttujen talojen pihoissa Sonkajärven Mäkikylässä sekä Vieremän ja Sonkajärven rajamailla Kaarakkalassa. Poliisi seuraa, toimivatko poistoyritykset karkotuksena.

Kotimaa
Suden jälki lumihangessa.
Olli Törönen / Yle

Poliisi yritti poistaa pihoissa vieraillutta sutta viikonloppuna Sonkajärven Mäkikylässä. Yksinäinen susi oli vieraillut toistuvasti asuttujen talojen pihoissa. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo, että metsästäjä pääsi kerran tuloksetta ampumaan sutta.

– Laukaus ei osunut eläimeen. Poliisi ja metsästäjät seuraavat nyt, että toimiiko poistoyritys karkotuksena eikä eläintä tarvitsisi uudelleen yrittää poistaa, Pohjolainen sanoo.

Jos pihavierailut jatkuvat, tilanne arvioidaan Pohjolaisen mukaan uudellen. Sonkajärven sutta yritettiin poistaa poliisin johdolla noin 50 metsästäjän voimin.

Poistopäätös myös Vieremällä

Myös Vieremän ja Sonkajärven rajamailla Kaarakkalan alueella tehtiin maanantaina poistopäätös. Kohteena oli 5–6 suden lauma, joka oli tehnyt viime päivien aikana useita pihavierailuja asuttujen talojen pihoihin. Kaarakkalassa poistopäätös rajattiin yhteen eläimeen, ensisijaisesti nuoreen yksilöön. Kaarakkalan alueen poistoyritys päättyi lopulta pimeän tuloon.

– Päivän aikana metsästäjien edessä liikkui kaksi eläintä, mutta niitä ei päästy ampumaan, kertoo Pohjolainen.

Poliisi ja metsästäjät seuraavat myös Kaarakkalassa, että toimiko poistoyritys karkotuksena. Tilanne arvioidaan uudelleen, jos pihavierailut jatkuvat. Kaarakkalan poliisijohtoisessa tilanteessa oli mukana 34 metsästäjää.

Susien käyttäytyminen ollut lajille epätyypillistä

Pohjalaisen mukaan molemmissa tapauksissa susien käyttäytyminen on ollut lajille epätyypillistä. Yleensä susi väistää ja yrittää välttää ihmisten ääniä ja hajua.

– Nyt molemmissa tilanteissa eläimet liikkuivat pelottomasti pihapiireissä ilmeisesti ravinnonhaussa, arvelee Pohjalainen.

Poliisi muistuttaa, että sillä on poliisilain mukaan oikeus poistaa suurpeto, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusuhan ihmisen hengelle ja terveydelle. Poliisi ja riistahallinto ovat sopineet, että pihakäynniksi lasketaan kaikki alle sadan metrin päässä asuin- tai tuotantoeläinrakennuksesta tehdyt käynnit.