Asunto-osakekirjat sähköisiksi – kymmenien miljoonien säästöt

Kiinteistöliitto ja Finanssialan Keskusliitto haluaisivat asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat sähköiseen muotoon. Muutoksella pyritään kauppaturvallisuuden lisäämiseen sekä rahallisiin säästöihin.

Kotimaa
Asunto-osakekirja.
Sami Tammi / Yle

Kun suomalainen ostaa asunnon, hän saa paperisen omistuskirjan vakuudeksi omistuksestaan.

Nyt nuo paperiset asunto-osakekirjat haluttaisiin muuttaa arvo-osuustileillä sähköisessä muodossa säilytettäviksi merkinnöiksi.

– Näin saataisiin asunnon ostaminen, myyminen ja omistaminen helpommaksi ja turvallisemmaksi sekä selkeästi myös halvemmaksi hallintokulujen osalta, sanoo digitalisointiasiantuntija Bo Harald Advisor Oy:stä.

Pelkkien osakekirjojen muuttaminen sähköisiksi säästäisi, Finanssialan Keskusliiton arvion mukaan, yhteensä noin 20 miljoonaa euroa vuodessa eri toimijoiden kuluja.

– Jos rekisteröidään kaikki asunto-osakkeiden omistajat ja sen lisäksi järjestelmään tehdään sellainen asuntotietorekisteri, josta saadaan tiedot niin putkiremonteista, asunnoista kuin asunto-osakeyhtiöstä, niin saavutettavat säästöt voivat olla jopa kymmenkertaiset, arvioi Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Elina Kirvelä.

Asunto-osakekirjoille maksuton säilytys

Jotta 1,5 miljoonaa tavallista asunto-osakkeen omistajaa, jotka suurimmaksi osaksi vain makuuttavat osakekirjojaan tallessa, hyötyisivät säästöistä, pitäisi asunto-osakekirjojen säilyttämisen arvo-osuustileillä olla maksutonta.

– Jotta tavallisen asunto-osakkeen omistajan kannalta sähköinen systeemi olisi mielekäs, pitäisi sen toimia niin, että osakekirjojen säilytys olisi maksutonta. Kaupanteon yhteydessä, kun omistaja vaihtuu, olisi kohtuullista periä pieni maksu, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Advisorin digitalisointiasiantuntija Bo Harald on laskenut, että kohtuullinen maksu asuntokaupassa olisi noin 10 euroa osapuolta kohti.

– Kymppi kauppaa kohti osapuolilta ei ole kohtuutonta, kun ajatellaan, että tavallinen ihminen tekee pari-kolme asuntokauppaa elämänsä aikana, arvioi digitalisointiasiantuntija Bo Harald.

Paperisten asunto-osakekirjojen siirtäminen sähköiseen muotoon voitaisiin aloittaa Finanssialan Keskusliiton mukaan jo muutaman vuoden kuluttua.

– Selvintä muutos olisi tehdä kahdessa vaiheessa. Vuonna 2018 uudet osakeyhtiöt voisivat siirtyä suoraan sähköiseen järjestelmään ja sitten ehkä kolmen vuoden sisällä muutettaisiin paperiset osakekirjat sähköiseen muotoon, visioi Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Elina Kirvelä.