Belgian uhkaluokitus yhä korkeimmalla tasolla, koulut avautuvat keskiviikkona

Belgian terrorisminvastaisissa operaatioissa on pidätetty 21 ihmistä sunnuntain ja maanantain aikana. Suurin osa pidätetyistä on nyt vapautettu. Yhtä pidätetyistä syytetään osallisuudesta Pariisin iskuihin. Brysselin alueen terroriuhkataso pysyy edelleen korkeimmalla tasolla, jolle se nostettiin lauantaina. Koulut ja metro avautuvat jälleen keskiviikkona.

Pariisin terrori-iskut
Belgian pääministeri Charles Michel tiedotustilaisuudessa Brysselissä lauantaina.
Belgian pääministeri Charles Michel tiedotustilaisuudessa Brysselissä lauantaina.Stephanie Lecocq / EPA

Belgian pääministerin Charles Michelin mukaan Brysselin alueen terroriuhkataso pysyy korkeimmalla nelostasolla ensi maanantaihin saakka.

– Olemme tänään päättäneet pitää uhkaluokituksen Brysselin alueella korkeimmalla neljännellä tasolla. Tilanne on sama, kyse on vakavasta ja välittömästä Brysseliin kohdistuvasta uhasta. Muun maan uhkaluokitus on edelleen kolmostasolla, pääministeri Michel sanoi tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Pääministerin mukaan Brysselin koulut ja metro avautuvat jälleen keskiviikkona. Metroliikenne käynnistyy hänen mukaansa vähitellen.

– Belgian hallitus ja kansalaiset joutuvat kohtaamaan hyvin vaikean tilanteen, ja haluan kiittää ihmisiä heidän ymmärryksestään. Lisäksi haluan kiittää turvallisuusviranomaisiamme, jotka työskentelevät erittäin ahkerasti, Michel sanoi.

– Teemme kaikkemme, jotta saamme tilanteen pidettyä hallinnassa, Michel sanoi.

Michelin mukaan päätös metron ja koulujen uudelleenavaamisesta oli selkeä merkki siitä, että brysseliläiset haluavat vähitellen palata normaaliin arkeen.

Poliisi ja armeija jatkavat partiointiaan ja yleisötilaisuuksien määrää on edelleen vähennetty.

Suurin osa pidätetyistä vapautettu, yksi syytteessä

Syyttäjän mukaan yhtä terrorisminvastaisessa operaatiossa pidätetyistä henkilöistä syytetään osallisuudesta Pariisin terrori-iskuihin. Hän on neljäs henkilö, jota Belgiassa syytetään osallisuudesta Pariisin iskuihin.

Sunnuntai-iltana pidätetyistä 16 henkilöstä 15 on syyttäjän mukaan sittemmin vapautettu.

Poliisi on kuulustellut maanantaiaamuna pidätettyjä viittä henkilöä, joista kaksi on vapautettu. Kolmen pidätetyn taustaa tutkitaan edelleen.

Syyttäjän mukaan tutkinta Pariisin iskuihin liittyen jatkuu edelleen.

Brysselin alueen terroriuhkaluokitus nostettiin korkeimmalle tasolle varhain lauantaina. Poliisi on pidättänyt yhteensä 21 ihmistä terrorisminvastaisissa operaatioissa sunnuntai-iltana ja maanantaina.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset