Porin halal-lihakaupan uusi omistaja: Pakolaiset muuttivat tilanteen

Mohamed Batisha ryhtyi Satakunnassa lihakauppiaaksi juuri ennen pakolaiskriisin alkua. Nyt kaupan asiakkaista iso osa on turvapaikanhakijoita.

Kotimaa
kauppias Mohamed Batisha
Mohamed Batisha iloitsee halal-kauppansa suosiosta.Jari Pelkonen / Yle

Poriin alkuvuonna perustettu halal-lihaa myyvä elintarvikekauppa koki erikoisen alun, kun kaupan alun perin perustanut Almheina Mudhafaf halusi luopua putiikistaan vasta parin kuukauden yrittämisen jälkeen.

Itsenäisyydenkadulla olevan putiikin omistaja vaihtui vähin äänin huhtikuussa, kun neljä vuotta Suomessa asunut egyptiläinen Mohamed Batisha ryhtyi tuolloiin alueen ainoaksi halal-lihakaupan yrittäjäksi. Sittemmin alalle on tullut muitakin yrittäjiä.

Nyt viisi kuukautta myöhemmin Batisha on hyvin tyytyväinen päätökseensä. Syynä menestykseen on Euroopan pakolaiskriisi.

Aluksi myynti oli normaalia. Pakolaiset kuitenkin muuttivat tilanteen ja nyt bisnes kukoistaa.

Mohamed Batisha, Ramadan Halal-kauppa

– Aluksi myynti oli normaalia. Pakolaiset kuitenkin muuttivat tilanteen ja nyt bisnes kukoistaa, Batisha sanoo.

Lähialueelle sijoitetut turvapaikanhakijat vierailevat Batishan mukaan säännöllisesti halal-kaupassa asiakkaina. Tilanne on muuttunut niin paljon, että jopa entinen omistajakin on jo ilmoittanut Mohamedille halustaan palata takaisin kauppiaaksi. Batisha ei tietenkään halua luopua menestyvästä yrityksestään.

– Tämä on minun työni nyt, hän sanoo.

Halal-liha ei ainoa tuote

Mohamed Batisha iloitsee myös siitä, että porilaisten mielenkiinto kauppaa kohtaan on lisääntynyt. Hän korostaa, että kaupan ovi on avoinna kaikille. Tarjolla on halal-lihan lisäksi paljon muitakin eksoottisia elintarvikkeita. Hän tuo itse kauppaan monia erilaisia tuotteita ulkomailta.

– Olen vähitellen kasvattanut tuotevalikoimaani. Uskon, että menestyn Porissa myös jatkossa.

_Juttua täsmennetty kello 10. Yrittäjä ei ole enää Satakunnan ainut halal-lihaa myyvä kauppias, vaan esimerkiksi Porissa on toinenkin yrittäjä, jonka valikoimiin halal-liha kuuluu. _