Hyppää sisältöön

IEA vastaa kritiikkiin: Uusiutuvan energian käyttöä mahdotonta ennustaa

Suomalaisprofessorit ovat kritisoineet IEA:ta liiasta pessimismistä uusiutuvan energian skenaarioissa. IEA:n mukaan valtioiden tuet ovat lisänneet uusiutuvaa energiaa niin paljon, että ennusteet ovat menneet pieleen varsinkin aurinkoenergian osalta.

Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Suomessa World Energy Councilin vieraana ollut Maailman energiajärjestö IEA:n varapääjohtaja Laura Cozzi myöntää sen suoraan, uusiutuvan energian käyttöönottoa on erittäin vaikea ennustaa.

– It’s a mission impossible, Cozzi naurahtaa ja tarkoittaa, että tehtävä on mahdoton.

Juuri tästä suomalaisprofessorit ovat IEAta kritisoineetYlen uutisjutuissa. Kritiikin mukaan IEA on vuosikymmenet aliarvioinut uusiutuvan energian potentiaalia. Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juurikaan kasvua, vaikka viime vuosina tuotanto on kasvanut enemmän kuin on ennustettu.

IEA:n varapääjohtaja Laura Cozzi vieraili Helsingissä maanantaina. Kuva: Yle

– Se on heijastus erittäin positiivisesta kehityksestä, jossa yhä useampi hallitus painottaa uusiutuvaa energiaa. Tämä ei tule ilmaiseksi, Cozzi sanoo.

Hän viittaa siihen, että viimeisten viiden vuoden aikana uusiutuvalle energialle on maksettu tukia 400 miljardia. Se on johtanut Cozzin mukaan uusiutuvien määrän kasvuun nopeammin kuin taloudellisilla perusteilla olisi käynyt ja tehnyt ennustamisesta vaikeampaa.

– Maat ovat lisänneet uusiutuvien tavoitteitaan koko ajan, kuten Kiina aurinkoenergian tavoitettaan muutamasta gigawatista yli sataan gigawattiin vuoteen 2020 mennessä.

Erityisesti aurinkoenergian osalta Cozzi myöntää, että ennustaminen on ollut vaikeaa. Hän muistuttaa, että IEA ei tee ennusteita, vaan esityksiä tai suuntauksia.

– Katsomme useita skenaarioita, jotka yrittävät vastata kysymykseen, miten energiamuodot kehittyvät, jos energialinjaukset kehittyvät tähän tai tuohon suuntaan.

Viime vuonna nähtiin suurin uusiutuvan energian lisäys koskaan

IEA:n uusimman raportin mukaan elämme parhaillaan suurta käännettä energiantuotannossa. Yli puolet viime vuonna käyttöönotetusta uudesta kapasiteetista maailmassa oli uusiutuvaa energiaa, kaikkiaan 130 gigawattia. Tosin, täytyy muistaa, että käyttöön otettu uusiutuvan energian kapasiteetti ei tarkoita sitä paljonko energiaa on tuotettu uusiutuvilla, koska aina ei paista tai tuule.

– Se on suurin uusiutuvan energian kasvu mitä on nähty, Cozzi sanoo.

IEA ennustaa, että uusiutuvat energiamuodot kasvavat vuoteen 2040 mennessä enemmän kuin hiili, kaasu, öljy ja ydinvoima yhteensä.

– Uusiutuva energia ja energiatehokkuus ovat ratkaisevan tärkeitä tulevaisuudessa.

Suomen energiastrategiaa aletaan sorvata

Suomessa aletaan juuri valmistella vuoteen 2030 tähtäävää ilmasto- ja energiastrategiaa, joka nojaa IEAn ennusteisiin.

– Minusta ne antavat hyvän kuvan globaalista kehityksestä, sanoo Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Petteri Kuuva.

Tiedeyhteisö on kritisoinut voimakkaasti tapaa, miten keskeiset energiapoliittiset päätökset tehdään suljettujen ovien takana, eikä uusiutuvan energian potentiaalia ole riittävästi huomioitu ja kattavasti selvitetty.

– Teetämme runsaan joukon taustaselvityksiä tämän strategian taustaksi, ja kaikki linkit ovat nähtävissä internetissä, Kuuva lupaa.

Kuuvan mukaan laaja joukko tutkimuslaitoksia on mukana strategian valmistelutyössä, joka työ- ja elinkeinoministeriössä kootaan yhteen.

– Tulemme järjestämään myös ihan avoimia kuulemisia ja asiantuntijatilaisuuksia, Kuuva sanoo.

Yli 20 kansanedustajaa kaikista puolueista teki Ylen jutun jälkeen lokakuussa myös kirjallisen kysymyksen elinkeinoministeri Olli Rehnille (siirryt toiseen palveluun), miten taataan energiapolitiikan läpinäkyvyys ja vuoropuhelu. Ministeri ei ollut vielä maanantai-iltaan mennessä vastannut kysymykseen.