Orpo: Lakeja muutettava tiedustelun parantamiseksi

Verkkomaailmaa tulisi valvoa paremmin, jotta turvallisuutta uhkaavat teot saataisiin ehkäistyä, sanoo sisäministeri Petteri Orpo. Lainmuutoshankkeet tiedustelun parantamiseksi ovat jo vireillä. Myös perustuslakia olisi muutettava.

A-studio
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Terrori-iskujen valmistelu on siirtynyt yhä enemmän internetiin, ja verkkoon myös kohdistuu omia uhkia. Sisäministeri Petteri Orpo kertoo maanantai-illan A-studiossa, että Suomessa on lähtökohtaisesti hyvät edellytykset valvoa kansalaisten turvallisuutta. Merkittävä puute kuitenkin löytyy.

– Iso aukko liittyy tietoturvallisuuteen ja viestiliikenteeseen. Yhä enemmän rikollisuuden ja terrorismin valmistelua on siirtynyt verkkoon. Lainsäädäntömme ei tällä hetkellä mahdollista, että tietoturvallisuusviranomaisemme voisivat olla siellä valvomassa meidän yhteistä turvallisuuttamme.

Turvallisuusviranomaisten arvion mukaan Suomessa mahdollisuus terrori-iskulle on edelleen alhainen. Orpo kuitenkin toteaa, että ei voi kokonaan poissulkea sitä, että jotain tapahtuisi.

– Maailma on aika tavalla muuttunut. Emme koskaan enää palaa siihen lintukotoelämään, johon on aiemmin totuttu, arvioi Orpo tilannetta.

Perustuslakia on muutettava

Orpo kertoo, että jo pari kuukautta sitten on käynnistetty hanke tiedustelulainsäädännön uudistamiseksi. Lakia on tarkoitus muuttaa sekä siviili- että sotilastiedustelun osalta tiedustelun mahdollistamiseksi.

Työskentely eduskunnassa parlamentaarisesti alkaa lähipäivinä ja viikkoina.

– Tavoitteena on saada mahdollisimman nopeasti valmista. Siviilitiedustelulain osalta ongelmaksi muodostuu se, että se todennäköisesti vaatii perustuslain muuttamista. Silloin tarvitaan nopeaan etenemiseen laajaa enemmistöä.