Postin työriitaa sovitellaan tänään kireissä tunnelmissa

Suomen ulkomaankauppaakin ravistelevan Postin työkiistan sovittelu jatkuu puolen päivän jälkeen valtakunnansovittelijan toimistossa. Tukitoimiin liittyviä liittoja voi ilmaantua lisää.

Työriidan osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistossa. Kuva: Yle

Postin työriidan tilanne kiristyi entisestään eilen, kun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT päätti tukea Posti- ja logistiikka-alan unionia PAU:ta sen käymässä työtaistelussa.  Riidan sovittelu jatkuu iltapäivällä.

Postin lakot jatkuvat nyt viidettä päivää. Lakon ensi vaihe koski sanomalehdenjakelua pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. PAU on ilmoittanut myös useista muista uhkaavista lakoista.

Tukilakot iskevät satamiin

Tukilakot alkanevat viikon kuluttua. Mikäli sopua ei valtakunnansovittelijan toimistossa löydy, AKT lopettaa maanantaina kuriiriyhtiö DHL:n rahdin käsittelyn satamissa.

Myös muut SAK:n ammattiliitot saattavat yhtyä tukitoimiin.  Toistakymmentä SAK:n liittoa osallistui eilen maanantaina neuvotteluihin lakon tukemisesta. Neuvotteluihin osallistui myös muita kuin kuljetusalan liittoja. Jokainen liitto päättää itsenäisesti tukilakkoihin osallistumisesta.

Elinkeinoelämän keskuslitto EK:n mielestä SAK:n tukilakot ovat ylimitoitettuja. Palvelualojen työnantajien Paltan mielestä ne ovat lyhytnäköisiä.

Neuvottelut umpisolmussa

PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemeinen kertoi eilen, että PAU on neuvottelupöydässä valmis hyväksymään työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset matalat palkankorotukset ilman tekstimuutoksia.  Palta on Niemisen mielestä nähnyt vastaantuloikseen vain sen, että se tulee vastaan omissa esityksissään.

– Se nyt ei vielä ole kummoinen vastaantulo, arvioi Nieminen ennen eilisiä neuvotteluja.

Neuvotteluihin osallistuva Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kuvasi neuvottelutilannetta umpisolmuksi. Suurin este neuvottelujen etenemiselle on Aarton mukaan PAU:n vaihtoehdottomuus.

– He ovat kovasti julkisuudessa ymmärtävinään Postin tilannetta ja digitalisaatiota ja muita muutosvoimia, mutta sitten kuitenkin käytännössä he eivät ole olleet valmiita mihinkään tekstimuutoksiin, arvioi Paltan Aarto eilen vastapuolta.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ei viime päivinä ole ollut enää toiveikas sovun syntymiselle. Helle on toistuvasti ilmaissut neuvottelutilanteen olevan vaikea.