Britannia kasvattaa puolustusbudjettiaan miljardeilla, leikkauksia odotettavissa muualla

Puolustusbudjettia kasvatetaan yli 17 miljardilla eurolla, erityisesti rahoitusta lisätään materiaalihankintoihin. Britannian ydinasepelotteeseen kuuluvien Trident-sukellusveneiden korvaamisen hinta puolestaan on noussut jo yli 44 miljardiin euroon. Säästöjä on suunniteltu haettavan esimerkiksi poliisien määrää leikkaamalla.

Ulkomaat
Ihmisiä Britannian rakenteilla olevan uuden Queen Elizabeth -lentotukialuksen ympärillä sen telakalla Skotlannissa heinäkuussa 2014.
Kuningatar Elisabet kastoi Britannian rakenteilla olevan uuden Queen Elizabeth -lentotukialuksen sen telakalla Skotlannissa heinäkuussa 2014.Danny Lawson / EPA

Britannian pääministeri David Cameron esitteli maanantaina maan uuden puolustusselonteon parlamentille. Selonteossa kerrottiin muun muassa hallituksen aikeista kasvattaa maan puolustusbudjettia yli 17 miljardilla eurolla 253 miljardiin euroon seuraavan vuosikymmenen aikana.

Hallitus haluaa perustaa myös kaksi uutta nopean toiminnan prikaatia, joissa kummassakin olisi 5 000 sotilasta. Niiden henkilöstö värvättäisiin armeijan nykyisestä henkilökunnasta. Ne voitaisiin ottaa käyttöön Pariisin iskujen kaltaisessa tilanteessa tai lähettää minne päin maailmaa tahansa tarpeen vaatiessa.

Rahoitusta suunnataan erityisesti materiaalihankintoihin. Vuoden 2010 puolustusselonteossa puolustusmenoja leikattiin lähes kymmenyksellä, kun useista suunnitelluista hankinnoista luovuttiin.

"Meidän on odotettava odottamatonta"

Pääministeri Cameron sanoi alahuoneen jäsenille, että hallituksella ei ole mitään keinoa tietää, miten asiat kehittyisivät seuraavien viiden vuoden aikana.

– Meidän on odotettava odottamatonta, hän sanoi.

– Mutta voimme varmistaa, että meillä on käytössämme monipuolisuus ja kyky vastata uusiin uhkiin ja riskeihin, jos sellaisia ilmaantuu.

Selonteossa muun muassa painotettiin, että matkustajalentokoneet ovat keskeinen kohde militanttiryhmille ja että jotkin ryhmittymät – kuten al-Qaida ja Isis – voisivat yrittää hankkia kemiallisia, biologisia tai radiologisia aseita, esimerkiksi ns. likaisia pommeja.

Ydinsukellusveneiden korvaamisen hinta nousee

Hallitus kaavailee esimerkiksi nopeuttavansa suunniteltujen F-35-hävittäjien kauppaa niin, että niitä olisi käytössä Britannian lentotukialuksilla 24 vuoteen 2023 mennessä. Aiemmin niitä suunniteltiin ensi vaiheessa otettavan käyttöön kahdeksan kappaletta. Kaikkiaan F-35-hävittäjiä on tarkoitus ostaa 138.

Lisäksi vanhojen Typhoon-hävittäjien käyttöikää on tarkoitus kasvattaa kymmenellä vuodella.

Britannian ydinasepelotteeseen kuuluvien nyt käytössä olevien Trident-ydinsukellusveneiden ja ohjusten korvaamisen kustannukset puolestaan nousevat edelleen. Nyt niiden korvaamisen kustannusten arvioidaan olevan jopa 44 miljardia euroa. Cameron ilmoitti selonteossa, että hallitus haluaa korvata nyt käytössä olevat neljä ydinsukellusvenettä uusilla.

Aiemmin Tridentien korvaamisen hinnaksi arvioitiin noin 35 miljardia euroa. Mikäli tämän hetkinen kustannusarvio ylittyisi, sitä varten on tarkoitus varata vielä noin 14 miljardia euroa.

Trident-ohjelman korvaamisesta ja maan ydinaseista on Britanniassa kiistelty laajalti tänäkin vuonna.

Poliisien määrää saatetaan leikata

Materiaalihankinnat tarkoittavat toisaalta sitä, että puolustusministeriön siviilihenkilökuntaa karsitaan lähes kolmanneksella, jotta kustannukset pysyisivät kaikkinensa tasapainossa.

Asiantuntijat epäilevät, että leikkauksia saattaa kohdistua myös muille yhteiskunnan osa-alueille, kuten poliisin ja terveydenhoidon budjetteihin sekä erilaisiin yritystukiin. Keskustelua on aiheuttanut erityisesti esillä ollut poliisien määrän leikkaaminen.

Valtiovarainministeri George Osbornen on määrä esitellä tulevaa budjettia keskiviikkona. Hän ei ole suostunut luopumaan poliisien määrän leikkaamisen mahdollisuudesta, mutta Osborne on sanonut, että terrorisminvastaisten toimien rahoitusta tullaan lisäämään lähes kolmanneksella.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on sanonut, että poliisien määrän vähentäminen heikentäisi maan turvallisuutta.

Puolustusselonteko on Britannian hallituksen tärkein esitys maan puolustusstrategiasta. Siinä arvioidaan maahan kohdistuvia uhkia ja mitä keinoja maan armeija tarvitsee niihin vastatakseen. Edellinen vuoden 2010 selonteko johti armeijan laajaan organisaatiouudistukseen, miehistövähennyksiin ja useiden materiaalihankintojen hylkäämiseen.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset