Hampuri äänestää 2024 kesäolympialaisista

Hampurissa äänestetään sunnuntaina, haluavatko kaupungin asukkaat nähdä kotikaupungissaan 2024 kesäolympialaiset. Äänestyksestä odotetaan tasaista.

Ulkomaat
Purjealuksia Hampurin satamassa.
Purjealuksia Hampurin satamassa 9.5. Laivat osallistuivat sataman 824-vuotissyntymäpäivän juhlallisuuksiin. Sven Hoppe / EPA

Kesäolympialaisia kannattavien määrä on pudonnut tasaisesti syksyn aikana. Kun vielä syyskuussa 63 prosenttia Hampurin asukkaista halusi olympialaiset, oli kannattajien määrä marraskuun alussa enää runsaat 55 prosenttia.

Kannatuksen laskun syynä on paitsi epävakaa maailman tilanne myös kesäolympialaisten paisuneet kustannukset. Hampurin olympiabudjetin suuruus noin yli 11 miljardia euroa, josta suuri osa kuluu uusien urheilupaikkojen rakentamiseen.

Hampurin ohella toinen olympiakaupunki olisi Kiel, jossa järjestettäisiin purjehdus.

Olympiahankkeen vetäjät uskovat, ettei raha mene hukkaan. Olympiakisat piristäisivät heidän mukaansa myös Hampurin matkailua.

Kansa äänesti olympialaisten järjestämisestä Saksassa viimeksi kaksi vuotta sitten. Silloin baijerilaiset tyrmäsivät Münchenin 2022 talviolympialaishaaveet. Saksan olympiakomitea kunnioitti kansan ääntä ja samalla tavoin se on luvannut kuunnella myös hampurilaisten mielipidettä.

Vuoden 2024 kesäolympialaisten järjestäjä päätetään KOK:n kokouksessa Perussa syyskuussa 2017.

Vuoden 2024 kesäolympialaisista kisaavat myös Budapest, Pariisi, Los Angeles ja Rooma.

Lähteet: AFP