Joulupostia kannattaa aikaistaa tänä vuonna - ilmapiiri neuvotteluissa tulehtunut

Postialan työmarkkinaneuvottelut jatkuvat erittäin tulehtuneessa ilmapiirissä, arvioi PAU:n Oulun alueen pääluottamusmies. Postin aluepäällikkö suosittelee asiakkaille joulupostin lähettämistä tavanomaista aikaisemmin.

Kotimaa
Joulupostikuori ja kirjeitä
Mari Siltanen / Yle

Postialan työmarkkinaneuvotteluissa tunnelmat ovat erittäin tulehtuneet, arvioi Oulun alueen pääluottamusmies Antero Saukkonen.

Posti- ja logistiikka-alan Unionin hallituksessa neuvotteluja seuraavan Saukkosen mukaan kentällä jäsenistö on väsynyt toistuviin väen vähennyksiin ja katkeroitunut neuvotteluissa ehdotetuista palkan alennuksista. Pääkaupungin työnseisausten takia pohjoiseen saapuvan postin määrä on vähentynyt, mutta sitä käsitellään pohjoisessa normaalisti, Saukkonen toteaa.

Neuvotteluissa on ollut tosi kylmää kyytiä.

Antero Saukkonen

– Neuvotteluissa on ollut tosi kylmää kyytiä. Kentällä ei ole koskaan oltu näin vihaisia. On pitkässä kuusessa, että välit työnantajaan tästä paranevat.

Lakko uhkaa laajeta asteittain

Saukkosen mukaan Pohjois-Suomessa työt jatkuvat toistaiseksi normaalisti. Saapuvan postin määrä on vähentynyt, mutta sitä käsitellään normaalisti.

– Toimitukset lähtevät täältä normaalisti, mutta ovat pysähtyneet Helsingissä.

Ammattiliitto PAU korostaa, että työtaistelutoimien aikana työnseisausten ulkopuolelle rajataan turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt.

– Valinnoissa ollaan hyvin tarkkaavaisia. Esimerkiksi vanhusten vaippapaketit on käsitelty normaalisti, Saukkonen selvittää.

Oulussa työntekijät valmistautuvat aloittamaan työtaistelutoimet viikon kuluttua, sitä ennen postialan työtaistelut laajenevat viikon puolivälistä alkaen useisiin suuriin kaupunkeihin Suomessa.

Joulupostia kannattaa aikaistaa

Viime viikon lopulla alkanut postilakko on jo viivästyttänyt pahoin jopa pohjoisen postilähetyksiä, vaikka Pohjois-Suomen postikeskukset eivät vielä olekaan työtaistelun piirissä.

Kyllä tällä hetkellä puhutaan jo merkittävistä postinkulun hidastumisista.

Eikka Urpilainen

Postin aluepäällikkö Eikka Urpilainen pahoittelee tilannetta, joka heijastuu pohjoiseen pääkaupungin työnseisauksista. Noin puolet pohjoisen postista kulkee normaalisti pääkaupungin kautta.

– Kyllä tällä hetkellä puhutaan jo merkittävistä postinkulun hidastumisista. Tällä on jo merkitystä Pohjois-Suomeen asti. Varsinainen lakkohan uhkaa Pohjois-Suomenssa 1. joulukuuta, mikäli sitä ennen ei päästä sopimukseen.

Eikka Urpilainen suosittelee, että jouluposti kannattaisi tilanteen johdosta tänä vuonna lähettää tavanomaista aikaisemmin.

– Asiakkaiden kannattaisi olla tänä vuonna pikkuisen aikaisemmin liikenteessä, jolla varmistetaan joulukorttien, ja pakettien ja postilähetysten perille menoa, Urpilainen arvioi.