Vatulointi pääsee Kielitoimiston sanakirjaan

Ilmaiseen verkkosanakirjaan on tulossa kaikkiaan satoja uusia hakusanoja. Sanakirja ilmestyy ensi vuoden puolella.

Aamu-tv
Eija-Riitta Grönros
Suomen kieli saa uusia mielenkiintoisia sanoja samalla, kun vanhakantaisia sanoja pudotetaan pois pölyttymästä. Jatkossa voi hyvin mielin myös chillata suomeksi! Vieraana Eija-Riitta Grönros, Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja.

Kielitoimisto valmistelee parhaillaan uutta verkkosanakirjaansa, jonne on tulossa yli 700 uutta hakusanaa. Kohta sanakirjasta löytyvät esimerkiksi sanat chillata, heuristinen, hulabaloo, härpäke, jihadismi, kotoutumiskoulutus, monilukutaito, mustis, rajapinta, selfie, trollata, uhriutua, tieraivo ja vatuloida.

Sanakirjaan otetaan mukaan slangisanoja kuten chillata, kun ne ovat yleistyneet laajaan käyttöön ja tulevat vastaan esimerkiksi tiedotusvälineissä.

– Meillä sanastetaan eli kerätään sanoja sähköiseen sana-arkistoon ja seurataan erityisesti tiedotusvälineitä. Sanatietoja tulee 6 000 vuodessa. Siellä on monenlaista mielenkiintoista kielen ilmiötä, kertoo Aamu-tv:ssä vieraillut Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros.

Hänen mukaansa vain hyvin pieni osa sanoista päätyy sanakirjaan.

– Sanakirjaan tulee vain keskeinen, vakiintunut sanasto.

Esimerkiksi uudissanoja seurataan jonkin aikaa. Jotkin niistä vakiintuvat kieleen ja toiset taas häipyvät ajan saatossa. Sanalla ei ole mitään tiettyä kaavamaista vakiintumisaikaa.

Miksi vatuloida mutta ei sipilöidä?

Sanakirjan uuteen versioon on tulossa mukaan paljon esillä ollut murresana vatuloida.

– Vatuloida on murresanana monelle suomalaiselle tuttu. Se on sellaista jahkailua.

Grönrosin mukaan vatulointi on tullut ajankohtaiseksi ja se on myös siirtynyt murteesta ikään kuin yleisarkikieliseksi sanaksi.

– Yleensä henkilöistä lähtevät sanat kuten soinismi ja sipilöinti eivät tule sanakirjaan. Tietysti, jos hyvin kauan pysyvät kielessä, niin ehkä sitten joskus.

Sosiaalisesta mediasta sanakirjaan on tulossa esimerkiksi selfie ja somettaa.

– Aina ei löydy eikä kieliyhteisö keksi mitään muuta nimitystä. Aika paljon Suomessa on myös käännöslainoja.

Uusi sanakirja ilmestyy ensi vuoden puolella. Sanakirjan nettisivuille pääset täältä (siirryt toiseen palveluun).