Tutkija: Merimetsoja ei saada hävitettyä Suomesta ampumalla

Rinnakkaiselo on se, mihin pitää tähdätä, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Pekka Salmi. Yhteistyö on tärkeässä roolissa, jotta merimetsokanta saadaan kuriin.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Merimetsoa ei saada hävitettyä Suomesta ampumalla, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Pekka Salmi.

Esimerkiksi mökkiläiset ja kalastajat ovat vaatineet metsokannan harventamista lintujen aiheuttamien haittojen takia. Birdlife Suomen mukaan merimetso ei ole uhka kalastajien elinkeinolle.

– Merimetsot syövät kalaa. Ne myös vaurioittavat kaloja jonkin verran ja voivat rikkoa pyydyksiä. Kalastajat ovat myös sitä mieltä, että merimetso aiheuttaa kalaparvien pakenemista muualle, Pekka Salmi kuvailee kalastajien ajatuksia.

Merimetsojen pesiä oli Suomessa kesällä noin 24 000 eli lähes viidenneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kanta on ollut jatkuvassa kasvussa, kun kymmenisen vuotta aiemmin pesiä oli vain hieman yli 5 000. Suurimmat yhdyskunnat sijaitsivat Merikarvialla, Uudessakaupungissa ja Luvialla.

Hajuhaitat mökkiläisten suurin murhe

Tutkija Pekka Salmen mukaan ihmisten suhtautuminen merimetsoihin on kaksijakoista ja tunteet ovat kiistassa mukana. Suhtautuminen riippuu muun muassa siitä, onko omalla lähialueella merimetsotihentymiä.

Kalastajat ovat huolissaan elinkeinostaan, mutta esimerkiksi mökkiläisten mielestä merimetsojen aiheuttamat haitat ovat toisaalla.

– Merikarvialla tehtiin kysely kiinteistönomistajille merimetsokolonioiden läheisyydessä, ja heille suurin ongelma oli hajuhaitta, Salmi sanoo.

Hän kannustaa merimetso-ongelmista kiisteleviä tahoja etsimään yhteisiä ratkaisuja. Niitä haetaan muun muassa kaksipäiväisessä kansainvälisessä seminaarissa Turussa.

– Merimetsoja ei hevin saada Suomesta ammuttua. Rinnakkaiselo on se, mihin pitää tähdätä.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Suoraa ratkaisua kantojen kuriin saamiseen Salmella ei ole antaa, mutta hän tietää, että keinoja on monia. Paras vaihtoehto voi kuitenkin olla useiden keinojen yhdistelmä.

– Tanskassa on käytetty monia keinoja yhdessä ja saatu paljon tuloksia. Tämä on yhteinen ongelma, joten on hyvä ottaa opiksi muista, Pekka Salmi sanoo.