Sasi moittii "byrokratian säilyttämispykälää", Lapintie: Ollaanko valmiita avaamaan ovet yksityistämiselle

Entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi on kirjoittanut Evalle raportin, jonka mukaan perustuslaista on tullut uudistuksia jarruttava politiikan lyömäase.

Aamu-tv
Annika Lapintie ja Kimmo Sasi
Jarruttavatko perustuslaki ja sen tulkinnat jopa kehitystä? Vieraina perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) ja tuoreen EVA-raportin kirjoittaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2003-2011 toiminut Kimmo Sasi (kok.).

Entinen kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) haluaa kaataa perustuslain pykälän, joka rajoittaa julkisten viranomaistehtävien yksityistämistä.

Sasi arvosteli Ylen aamu-tv:ssä tiistaina, että parlamentin valta tehdä hallinnosta joustavampaa kärsii, kun kaikki uudistukset täytyy säätää lailla.

– Jos esimerkiksi verohallinto haluaa postittaa muiden toimesta kirjeensä, niin tämä täytyy päättää lailla, Sasi perusteli.

Sasi moitti perustuslain pykälää 124 julkisen vallan tehtävien siirrosta "byrokratian säilyttämispykäläksi".

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) torjui aamu-tv:ssä, että kaikki uudistukset vaatisivat lainmuutoksen.

– Pykälän idea on se, että on raamit yksityistämiselle ja ulkoistamiselle. Itse haluan säilyttää sen, hän totesi.

Sasi arvostelee, että Suomi on julkisen ja yksityisen vallan sääntelyssä kummajainen. Hänen mukaansa ongelma on se, että etenkin lain tulkinta poikkeaa muista Euroopan maista, minkä Lapintie kiisti.

– Olemme ihan eurooppalaisella linjalla, ja puolustamme kansalaisten perusoikeuksia. En näe sitä ongelmana, vaan näen ongelmana, jos näin ei tehtäisi, Lapintie sanoi.

Lapintie: Kyse on ideologiasta

Perustuslakivaliokuntaa vuosina 2003-2011 johtanut Sasi arvosteli aamu-tv:ssä myös itseään.

Hän nosti esimerkiksi kaudellaan kiistaa aiheuttaneen pysäköinninvalvonnan, josta perustuslakivaliokunnan asiantuntijat olivat sitä mieltä, että yksityisellä maalla vain viranomaiset voivat valvoa pysäköintiä.

Sasi selitti aamu-tv:ssä, että muualla Euroopassa samaan työhön käy kuitenkin myös yksityinen valvoja.

Hän arvosteli ristiriitaiseksi myös sitä, että autokatsastus on Suomessa julkista toimintaa.

– EU-tuomioistuimesta on tullut tänä syksynä päätös, että autokatsatus ei ole julkisen vallan käyttöä, hän jatkoi.

Lapintie vastasi, että Sasin moittima perustuslain pykälä on ideologinen.

– Minun mielestäni vaatisi laajan yhteiskunnallisen keskustelun, ollaanko valmiita avaamaan kaikki ovet yksityistämiselle, vai halutaanko, että joka kerta tarkistetaan, Lapintie sanoi.